GÜNDEM

Koronavirüse karşı tedbiler uygulanmazsa sonabahrda ikinci dalga gelebilir

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Profesörü Kenan Midilli, koronavirüse karşı alınacak olan tedbirlerin önemine değinerek uyarıların dikkate alınamaması durumunda sonbaharda ikinci dalganın gelmesinin büyük olasılık olduğunu söyledi.

Dünyanın her yerini sarıp kuşatan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını milyonlarca insan için önlem almayı zorunlu hale getirdi. Uzmanlar önlem alınmaması durumda yaşanacak olan muhtemel senaryolar hakkında bilgi vermeye devam ediyor.

SESSİZ ENFEKSİYONLARA NEDEN OLABİLİR

Covid-19'da "ikinci dalga" yaşanma ihtimalini değerlendiren uzmanlar, salgına karşı alınan önlemlerin gevşetilmesinin, henüz ortaya çıkmamış "sessiz enfeksiyonların" topluma yayılmasına neden olabileceğini, bu nedenle dünya genelindeki tedbirlerin sıkı tutulması gerektiğini belirtiyor.

EN ETKİLİ YÖNTEM İZOLASYON VE SOSYAL MESAFE

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli, salgının önlenmesindeki en etkili yöntemin izolasyon ve sosyal mesafesinin korunması olduğunu hatırlattı.

'WUHAN'DA ÖNLEMLER KISMİ ŞEKİLDE KALDIRILDI'

Prof. Dr. Midilli, Çin'in özellikle Hubei eyaletinde uygulanan sıkı karantina önlemleri sonucunda salgının şu an kontrol altına alındığının düşünüldüğünü, bundan dolayı Vuhan kentindeki karantina önlemlerinin de kısmi şekilde kaldırıldığını aktardı.

KARANTİNANIN  TÜMÜYLE KALDIRILMASI YAKIN GELECEK İÇİN MÜMKÜN DEĞİL

Karantina tedbirlerindeki gevşetmelerin, hala saptanamamış sessiz enfeksiyonların toplum içerisine yayılmasına yol açabileceğine dikkati çeken Midilli, bu nedenle karantinanın tümüyle kaldırılmasının yakın gelecek için gerçekçi bir beklenti olmadığını ve uzun bir süre daha durumun yakından izlenerek, gerektiğinde önlemlerin yeniden sıkılaştırılmasının tercih edileceğini vurguladı.

SONBAHARDA İKİNCİ DALGA OLABİLİR

Salgının inişe geçtiği başka ülkelerde de izolasyona dayalı önlemlerin gevşetilerek, salgının yol açtığı ekonomik ve olumsuz psikososyal etkilerin azaltılmaya çalışıldığını anlatan Midilli, açıklamasına şöyle devam etti: Ancak, salgın Güney Amerika, Afrika ve Hindistan gibi sağlık altyapısı zayıf ya da yetersiz ülkelerde yeni yükselmeye başladığı için bu ülkelerde hastalığın yaz aylarının başında doruğa çıkacağı tahmin edilmektedir.

BAŞKA ÜLKELERDEN GİRİŞ ÇIKIŞLARA DİKKAT

Yaz aylarında salgın hız kesip kontrol altına alınsa bile özellikle başka ülkelerden olabilecek yeni girişler sonucunda salgının kontrol altına alındığı bölgelerde sonbaharda ikinci bir dalga ile karşı karşıya kalınması büyük bir olasılık olarak görülüyor.

VİRÜSÜN DOĞAL EVRİM SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Prof. Dr. Midilli, virüsün doğal evrim sürecini devam ettirdiğini belirterek şunları kaydetti:

RNA virüslerinin mutasyon hızı insana göre 1 milyon kata kadar çıkabilmektedir. Ayrıca enfeksiyonlar arttıkça gerek oluşacak bağışıklık yanıtlarının yanı sıra uygulanan ya da gelecekte uygulanacak antiviral tedaviler gerekse rekombinasyonlar farklı genetik özelliklere sahip varyantların ortaya çıkmasında seçtirici baskı oluşturacaktır. Bu tarz değişiklikler özellikle antiviral ilaçların geliştirilmesi, kullanılmakta olan PCR testlerinin özgüllük ve duyarlılıklarıyla aşı çalışmaları açısından kritik öneme sahiptir.

AŞI 1 YILDAN KISA SÜREDE ÇIKMAZ

Nitekim, farklı coğrafi bölgelere özgü kolları da oluşmaktadır. Ancak, şu an için virüsün yakın gelecekte hasta edicilik ve bulaşıcılık özelliklerinde dramatik farklılıklara yol açacak bir değişime uğraması düşük bir ihtimal olarak görülmektedir. İlaç ve aşı geliştirme çabaları yoğun şekilde ve uluslararası iş birliği içerisinde sürdürülmektedir. Fakat, bu çabaların da bir yıldan kısa sürede kullanıma girmesi ve yaygın şekilde üretilerek dağıtılması beklenmemektedir.

Yorumlar
Günün Manşetleri