GÜNDEM

Koronavirüse salgınında küresel bağışıklık ne zaman? İşte Türkiye'nin normalleşeceği tarih

Dünyada koronavirüs pandemisi devam ederken herkes ‘Hayat ne zaman normale döner’ sorusuna cevap arıyor. Eğer aşı dağıtımı bu hızla sürer ve yeni varyantlara karşı da etkili olursa küresel sürü bağışıklığının ne zaman kazanılacağı araştırıldı. Peki Koronavirüse salgınında küresel bağışıklık ne zaman? İşte Türkiye'nin normalleşeceği tarih

 Amerikan Bloomberg kanalının hesaplamasına göre, eğer aşı dağıtımı bu hızla sürer ve yeni varyantlara karşı da etkili olursa küresel sürü bağışıklığının kazanılması 7 yıl alabilir. Peki Türkiye'de sürü bağışıklığı ne zaman kazanılacak?  Türkiye'nin normalleşeceği tarih ne zaman?

İki doz aşıya göre yapılan hesaplamada, Türkiye’nin ise 2.6 yıl sonra nüfusunun yüzde 75’ini aşılayarak sürü bağışıklığı kazanması öngörülüyor. 

Bu süre, 3.2 yıl ile Almanya, 3.4 yıl ile Brüksel ve 3.9 yıl ile Hollanda gibi pek çok Avrupa ülkesinin önünde.

En hızlı İsrail normalleşecek

Dünyada şimdiye kadar 124 milyon kişinin COVID-19’a karşı aşılandığı bildirildi. Sürü bağışıklığı için nüfusun yüzde 75’inin aşı olması gerektiği hesaplanırken Bloomberg’in modellemesine göre, aşılamada hızlı davranan İsrail 2 ay sonra, ABD ise 2022 itibariyle sürü bağışıklığı kazanabilir.