GÜNDEM

Koronavirüsten ölen sağlık çalışanları şehit sayılır mı? Hayrettin Karaman fetvayı verdi

Dünyada yayılmaya devam eden ölümcül virüs Türkiye'yi de esir aldı. Koronavirüs salgını ile mücadele ederken sağlık çalışanlarımız hayatlarını kaybediyor.. Peki koronavirüsten ölen sağlık çalışanları şehit sayılır mı? Bu sorunun cevabını İlahiyat profesörü Hayrettin Karaman verdi..

İlahiyat profesörü Hayrettin Karaman, koronavirüsü ile mücadele ederken hayatlarını kaybeden sağlık çalışanları için fetvayı verdi. Karaman İslam’da şehitlerin iki kısım olduğunu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dolayısıyla yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının ikinci kısma girdiğini yazdı.

Karaman, Yeni Şafak’taki “Şehit Sağlıkçılar” başlıklı köşe yazısında “Hadislere ve yorumlarına baktığımızda şehitlerin iki kısım olduğunu görüyoruz” dedi ve şunları yazdı:

Birinci kısmı meşru savaş meydanında ölenler. Bunlara “hakiki şehitler” deniyor; yıkanmadan, üzerlerindeki elbiselerle namazları kılınarak defnediliyorlar..

Hayrettin Karaman, ikinci kısmı da şöyle özetledi:

İkinci kısım şehit hükmünde olanlar; bunlara da ahiretteki lütuf ve nimetler hakiki şehitler gibi oluyor, ancak yıkanıyorlar, kefenleniyorlar ve namazları kılınarak defnediliyorlar.

Yıkamak ve kefenlemek bunu yapacak olanlar için hastalığın bulaşması gibi bir tehlike taşıyorsa veya vücutları müsait değilse bu takdirde mümkün ve tehlikesiz olan ne ise o yapılıyor, diğerleri terk ediliyor; çünkü yaşayanların hayatını korumak, ölenleri normal hallerde olduğu gibi yıkamak ve kefenlemekten daha önemlidir.

Türkiye’de yaşamını yitiren sağlık çalışanları için de Karaman’ın yorumu şöyle oldu:

Yazının başlığını niçin “Şehit Sağlıkçılar” diye yazdım?

Çünkü koronavirüs salgınında tehlikeyi göze alarak hastaların imdadına koşan sağlık elemanları eğer hastalığı kapar da vefat ederlerse iki cihetten “ikinci kısımdaki şehitlerden” oluyorlar. Çünkü canı korumak için mücadele ederken ölüyorlar; hadisler “canı korumak için saldıranla savaşırken ölenlerin şehit olduğunu” bildiriyor. Bir de salgın hastalığa yakalanarak ölüyorlar ve hadisler böyle ölenlerin de şehit olduklarını ifade ediyor.

İYİ PARTİ KANUN TEKLİFİ HAZIRLADI
İYİ Parti, salgın hastalıklarla mücadele sırasında yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının şehit sayılması için kanun teklifi hazırladı. İYİ Parti Grup Başkanvekilleri Müsavat Dervişoğlu ve Lütfü Türkkan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan teklifin gerekçesinde, Türkiye'de koronavirüsle mücadelede sağlık çalışanlarının önemine işaret edildi. 

Dünyadaki örneklere bakıldığında, koronavirüsle mücadele sırasında, hastalığa yakalanan ve ölen sağlık meslek mensupları ile karşılaşıldığı belirtilen gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizde bu kayıpların hiç yaşanmamasını temenni etmekle birlikte, bahse konu sağlık mensuplarının ifa ettikleri görevin kutsallığı göz ardı edilmemelidir. Bu kapsamda, gerek icra edilen vazifenin öneminin ve kutsallığının tespiti gerekse de gerçekleşmesi halinde kamu sağlığını tehdit eden salgın hastalıklarla mücadele esnasında hayatını kaybeden sağlık meslek mensuplarının 'şehit' olarak addedilmeleri ile kendilerinin ve yakınlarının kanunen şehitlik makamına atfedilmiş hükümler uyarınca işlem görmeleri amaçlanmaktadır."

FAHRETTİN KOCA DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin 'şehit' statüsünde yer almasına sıcak baktığını belirtmişti. Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs sebebiyle yaşamını yitiren sağlık personeline "şehitlik" unvanı verilmesiyle ilgili, "Gönül hiçbir sağlık çalışanımızın kaybedilmesinden asla yana değil. Benim de gönlümden en az şehit olarak geçmeleri yatar. Bu önümüzdeki günlerde gündeme gelebilecek bir konu." demişti..

Yorumlar 6 Yorum
Günün Manşetleri