GÜNDEM

Koronavirüsü etkisiz hale getirmeyi başardılar!

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün aşı ve tedavisi için ülkeler seferber oldu. Koronavirüsün tedavisi hakkında sevindiren haber ise İngiltere'den geldi.

İngiltere'de The Rosalind Franklin Enstitüsünden James Naismith ve Raymond Owens liderliğinde yapılan çalışmanın ayrıntıları, "Nature Structural & Molecular Biology" dergisinde yayımlandı.

Güney Amerika memelileri lamalardan alınan iki antikor türü, laboratuvarda kültürlenen hücrelerde Kovid-19'u etkisiz hale getirdi.

Lamalar gibi devegillerin, insanlarda olduğu gibi ağır ve hafif iki antikor zincirinin yanı sıra "nanobody" olarak bilinen tek alanlı bir antikor türüne de sahip olduğunu vurgulayan bilim insanları, Kovid-19'un sivri uçlarının hücre kültüründe ACE2 proteinine bağlanmasını engelleyen iki yakın ilişkili "nanobody" keşfetti.

H11-H4 ve H11-D4 olarak adlandırılan ve lamalardan alınan bu tek alanlı antikorların, laboratuvarda kültürlenen hücrelerde Kovid-19'u etkisiz hale getirdiği görülürken H11-H4'ün daha yüksek potansiyele sahip olduğu tespit edildi.