GÜNDEM

Mehmet Ceylan canlı yayında açıkladı! İstanbul için korkutan rakam

Prof. Dr. Mehmet Ceylan CNN Türk canlı yayınında Ahmet Hakan'a konuk oldu. Prof. Dr. Ceylan Türkiye'nin Günlük Koronavirüs Tablosu'nu yorumlarken İstanbul'daki koronavirüs vaka sayısı ile ilgili açıklama yaptı..

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, İstanbul için korkutan açıklamalarda bulundu. Canlı yayında konuşan Ceyhan, ''İstanbul'da her 100 kişiden 1'i enfekte durumda'' ifadelerini kullandı..

İşte Mehmet Ceyhan'ın İstanbul'daki koronavirüs vakaları için yaptığı açıklama ; 

YÜZDE 60'I İSTANBUL'DA
300 bin civarında virüsü taşıdığını düşündüğümüz insan var. Bu da giderek azalıyor. Şu anda bunun genel olarak yüzde 60'ının İstanbul'da olduğunu düşünmek durumundayız. Geri kalan Anadolu'nun değişik bölgelerinde. 160 bin 170 bin civarında İstanbul'da aktif vaka var.

HER 100 KİŞİDEN 1'İ ENFEKTE
Tabi İstanbul'un nüfusuna göre düşünürseniz Her 100 kişiden 1'i anlamına gelir. 100 kişilik bir toplantıya gittiğinizde orada bulaştıracak bir kişiyle karşılaşma olasılığınız oldukça yüksek. İlla ki her yerde denk geleceğiniz anlamına gelmez bu bir ortalamadır."

TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK HAYAL
Bu durumun toplumda ne kadar bağışıklık kazanmış kişi vardır hesabına da yansıdığının altını çizen Prof. Ceyhan, "Birçok ülke bundan çok daha büyük rakamlarda ümitliydi. Ama büyük bir hayal kırıklığı yarattı. İsveç'in Başkenti Stockholm'de bir epediyemoloji başkanı mayıs sonunda yüzde 25-30 bir bağışıklık yakalarız demişti. Sadece yüzde 7.4 çıktı. Onlar temmuzda toplumsal bağışıklık olur diyorlardı ama olmadı.

Türkiye'de de böyle bir hesap yaptığımızda İstanbul'da şu anda en fazla yüzde 6.7'si bağışıklık kazanmıştır. Türkiye'nin de yüzde 2'si. Bu şu anlama geliyor. Demekki bu salgından kurtulmada toplumsal bağışıklık hayal. İstanbul'un bağışıklık kazanması için böyle 6 tane salgın geçirmesi lazım." ifadesini kullandı.

MESELEYİ BİRAZ ABARTIYOR MUYUZ?
Ahmet Hakan'ın meseleyi biraz abartıyor muyuz? şeklindeki soruya Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın verdiği yanıt ise şöyle oldu:

"Bunun özelliği şu. Bir kişi birden fazla kişiye bulaştırıp dalgalar halinde o bir kişi 30-40 kişiye çıkabiliyor. Böyle bir potansiyel var. Ama çıkıyor mu çıkmıyor. Onun da nedeni farklı. İsveç'te serbest bıraktılar yine böyle bir olay yaşanmadı. 80'e 20 kuralı var. O da şu. Herkes 2-3 kişiye bulaştırmıyor. Toplumdaki vakaların yüzde 80'i bu bulaştıranların yüzde 20'sinden kaynaklanıyor. Biz ortalama 2-3 diyoruz ama birisi hiç bulaştırmıyor, birisi 1 kişiye bulaştırıyor, birisi 50 kişiye bulaştırabiliyor. Sizin karşılaştığınız o 100 kişiden biri süper bulaştırıcı olur birden bire bir otobüsün içindeki yolcuların yüzde 60-70'ine bulaşabilir. Esas korku bu. Neticede bu hastalık da bir tane hasta ile başladı. ONdan sonra 6.5 milyon insana yaklaştı vaka sayısı..."

Yorumlar
Günün Manşetleri