GÜNDEM

Mehmetçik Esed'in varillerini havaya uçurdu

Suriye'de Türk askerini şehit eden rejim hedeflerine misillemede bulunan TSK, Hama’daki bir helikopter üssünü vurdu, depolanan varil bombalarını patlattı. Öte yandan "İdlib'in kapısı" olarak bilinen Serakib'in Esed'e geçtiği öne sürüldü.

Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatını hiçe sayan Rusya-İran destekli Esedrejimi, İdlib’in güneyinde ilerlemeye devam ediyor. Rejim dün Serakib kasabası doğusunda ve Halep güney kırsalında 7 yerleşimi daha ele geçirdi.

İdlib’in Şeyh İdris, Reyyan, Bicğas, Kefer Amim ve Tel Rumman köylerine gece saatlerinde giren rejim ve İranlı milisler, Halep kırsalında ise Humeyra ve Cizraya köylerinde kontrolü sağladı. Serakib doğusunda Rus savaş uçaklarının desteğiyle ilerleyen rejim, İdlib il merkezinin 8 kilometre yakınına kadar ulaştı. M4 ve M5 karayollarının kesiştiği Serakib’e yığınak yaparak bölgeye 4 üs daha kuran Türk Silahlı Kuvvetleri ise rejimin tacizlerine anında karşılık veriyor.

hama

HAVALİMANI PATLADI

Rejimle aradaki mesafenin yer yer 1 kilometreye kadar düştüğü bölgede Esad’a bağlı güçler önceki gece yine saldırdı. Pazartesi günü sabaha karşı Trenbe’deki Türk gözlem noktasına saldırarak 7 asker ve 1 teknik görevliyi şehit eden rejim, bu sefer Han Tuman’daki gözlem noktasına tacizde bulundu. Top mermileriyle yapılan tacize misliyle karşılık verildi. Rejim hedefleri, bölgedeki TSK üslerinden ateşe tutuldu. Türk topçularının vurduğu yerlerden birisi de Hama’daki bir helikopter üssü oldu. Helikopterlerle varil bombalı saldırılar düzenlemek için kullanılan havaalanında büyük patlamalar yaşandı. Yerel kaynaklar, Cub Ramla üssünün rejimin önemli patlayıcı depolarından birisi olduğunu ifade ediyor.

SERAKİB DÜŞTÜ İDDİASI

İdlib’e 17 kilometre uzaklıktaki Serakib kasabasının dün düştüğü iddia edildi. Esad rejimi ve Rus ordusunun bombardımanına dayanamayan muhalif güçler şehri boşalttı. Serakib halkı da kasabayı terk ederek şehir merkezine akın etti. Kasaba yakınlarına kurulan 4 yeni Türk gözlem noktası Esad rejimi ve milisler tarafından çevresinin sarılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Rejim ve destekçileri M4 ve M5 yolunun kesiştiği noktadaki Serakib’i ele geçirmek amacıyla bir haftadır yoğun saldırı düzenliyordu. Şehir merkezine olan uzaklığı nedeniyle Serakib’e “İdlib’in Kapısı” deniliyordu. Türkiye şimdi bir milyondan fazla sivilin, katliam korkusuyla başlatacağı yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya.

Yorumlar
Günün Manşetleri