GÜNDEM

Normalleşme adımlarının detayları belli oldu! İşte kısıtlamanın kaldırılacağı iller

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'pazartesi gününü bekleyin' dediği normalleşme adımlarının detayları belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, normalleşme takvimiyle ilgili yeni kararların Pazartesi günü Kabine toplantısından sonra açıklanacağını söyledi.

Erdoğan, Cuma namazı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bilim Kurulu çalışmaları Pazartesi kabinenin önüne gelecek. Biz de müzakeresini yapacağız. Mutasyonun hangi illerde, ne durumda olduğuna ilişkin Sağlık Bakanı'mız sunumunu yapacak. Lokantalarla ilgili neler yapmamız gerekir, ne gibi adımlar atarız, otellere varıncaya kadar Pazartesi günü kabine toplantısında karar alacağız" dedi.

"MUTASYON ETKİSİNİ GÖSTERMEYE BAŞLADI"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Perşembe günkü Bilim Kurulu toplantısının ardından, "Tam kapanma gibi bir durum düşünmüyoruz ama vaka sayılarının arttığını görüyoruz. Mutasyonun bazı bölgelerde etkisini göstermeye başladığını gözlemliyoruz. Bulaşıcılığın daha da arttığını çok rahat söyleyebiliriz" diye konuştu.

Koca, Cumartesi günü yaptığı Twitter paylaşımında ise, "Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşecegiz. 1 Mart itibariyle süreç belirlenen kriterler çerçevesinde dört risk seviyesinde Valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak" ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Koca, geçtiğimiz hafta normalleşme takviminin nasıl uygulanacağı ve illerin risk durumuna göre nasıl sınıflandırılacağı hakkında detayları paylaşmıştı.

İLLERİN KATEGORİLERİNİ NASIL BELİRLENECEK?

Buna göre iller vaka sayılarının nüfuslarına oranı doğrultusunda "düşük riskli", "orta riskli", "yüksek riskli" ve "çok yüksek riskli" olarak sınıflandırılacak.

*Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller "düşük riskli",
*Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller "orta riskli",
*Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller "yüksek riskli",
*Yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise "çok yüksek riskli" olarak belirlenecek.
*Düşük riskli iller "mavi", orta risk "sarı", yüksek risk "turuncu", çok yüksek risk "kırmızı" ile gösterilecek.

Her il kendi durumunu görerek tedbirleri değerlendirecek ve o ilde yaşayanların kısıtlamalar hakkında önceden bilgilendirilmesi sağlanacak.

Listeye göre kısıtlamaların devam etmesi beklenen iller şu şekilde; Ordu birinci sırada, Giresun ikinci Trabzon ise üçüncü sırada yer alıyor. Bunu Samsun, Rize, Tokat, Osmaniye, Adıyaman, Aksaray, Karaman, Sakarya ve Konya takip ediyor.

İSTANBUL'DA KISITLAMAYA DEVAM EDİLMESİ PLANLANIYOR

Listenin ikinci kısmında yer alan turuncu grupta ise 39 il yer alıyor. Listenin en geniş yerini kapsayan bu grupta da kısıtlamaların devam etmesi planlanıyor.

Listede yer alan iller ise şöyle sıralanıyor: Burdur, Kocaeli, Balıkesir, Amasya, Ardahan, Gümüşhane, Mersin, Sinop, Antalya, Bolu, Artvin, Edirne, Tekirdağ, Yalova, Kayseri, Kırklareli, İstanbul, Kütahya, Niğde, Zonguldak, Erzurum, Nevşehir, Muğla, Düzce, Kilis, Kırıkkale, Bilecik, Hatay, Malatya, Elazığ, Çanakkale, Adana, İzmir, Çorumi Bursa, Sivas, Aydın, Yozgat, Manisa.

ANKARA KISMİ KISITLANACAK

Listenin üçüncü grubunda bulunan sarı listede 25 il var. Bu illerde kısmi kısıtlama uygulanacak.

Bu illerin listesi ise şöyle: Eskişehir, Ankara, Kahramanmaraş, Gaziantep, Erzincan, Afyon, Denizli, Bartın, Kırşehir, Tunceli, Isparta, Çankırı, Bayburt, Kastamonu, Siirt, Şanlıurfa, Ağrı, Kars, Bingöl, Diyarbakır, Uşak, Karabük, Bitlis, Van ve Mardin.

MAVİ GRUPTA 5 İLE VAR

Mavi listeye girmeyi başaran iller ise kontrollü normalleşecek. Bu listeye girmeyi başaran ise 5 il bulunuyor.

İşte şanslı 5 il: Iğdır, Batman, Muş, Şırnak ve Hakkari.

Yorumlar
Günün Manşetleri