GÜNDEM

Pozitif hastaya elektronik bileklik geliyor! Peki elektronik bileklik nasıl uygulanacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazeteci Muharrem Sarıkaya’ya koronavirüs testi pozitif çıkan ve evde karantinada kalması gerekirken düğün dernek gezenleri engellemek için ‘elektronik bileklik’ uygulaması getirileceğini açıkladı. Kadına şiddet olaylarında sıklıkla kullanılan ‘elektronik kelepçe’ uygulamasına benzeyen bu sistem nasıl olacak?

Koronavirüs testi pozitif çıkanlar karantinayı delmeye devam ediyor. Yurtlara kapatma cezası da caydırıcı olmayınca yeni bir yöntem başlıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Koronavirüs pozitif çıkanlara elektronik bileklik uygulaması yapılacak" dedi. 

Bakan Koca ile konuşan HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, "Kesinlikle bileklik uygulaması yapılacak. Ancak bunun için iki farklı model var ve bunun hangisinde karar kılmaları gerektiği konusunu tartışıyor. İlki pozitif olan ve evinde karantinada kalması gereken her kişiye bileklik takılması ve olması gereken yerden ayrıldığında merkezdeki alarmın çalması… İkinci model yine aynı mantıkla çalışıyor, ancak eve bir cihaz konuluyor, kişiyi bu cihaz takibe alıyor." ifadesini kullandı. 

Pozitif hastaya elektronik bileklik geliyor! Hürriyet Gazetesi yazarı Fulya Soybaş bugünkü yazısında konu ile ilgili uzman görüşmerini paylaştı. Peki elektronik bileklik nasıl uygulanacak? ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasından farkı ne? Vaka sayılarında bir düşüş yaşatır mı? Hukuki açıdan dezavantajları var mı? 

KİŞİSEL BİLGİLER GÜVENCEYE ALINMALI

Bilişim hukukunda uzman avukat Özlem Kurt, elektronik kelepçe uygulamalarının mahkeme kararı ile alındığı ve Adalet Bakanlığı’nca uygulandığını, Sağlık Bakanlığı’nın hayata geçirmeyi planladığı elektronik bileklik uygulamasının ise her ne kadar benzer de olsa aynı uygulama olmadığını belirtiyor. Yani yasal mevzuat açısından pozitif bir hastaya bu bilekliklerin takılmasının önünde bir engel yok. Avukat Kurt, “Ama” diyerek parantez açıyor: “Bu bahsedilen uygulama bizim nesnelerin interneti dediğimiz, farklı araçların internet üzerinden birbirlerine veri ve bilgi akışı sağlıyor olması durumudur.