GÜNDEM

Prof. Dr. İlhami Çetin: 'Koronavirüsten kurtulmanın iki yolu var'

Sivas Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, “Havaların ısınmasıyla birlikte azda olsa vaka sayısına göre yoğun bakımda yatan, solunum cihazına bağlanan hasta sayısın da ve ölüm oranında düşme yaşanıyor” şeklinde açıklamalarda bulunarak koronavirüsten kurtulmanın iki yolu olduğunu söyledi.

Sivas Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, sıcakların artması ile birlikte azda olsa vaka sayısına göre ölüm oranında azalma gözlendiği belirtip, Covid-19 salgınında bireysel tedbirlerin alınması halinde Temmuz ayı sonunda vaka sayısı 20’nin altına düşebileceğini söyledi.

Çetin'in açıklamaları şu şekilde:

''HAZİRAN SONUNA KADAR VAKA SAYISI 300'LERE KADAR DÜŞER''

''Benim şahsi kanaatim Haziran sonuna kadar vaka sayımızın 300’lere kadar düşebileceği ama asıl önemli düşmenin de Temmuz ayından itibaren yaşanmasını bekliyoruz. Bireysel tedbirler yeteri kadar alınırsa bu belki 10’lu 20’li vakalara kadar düşebilir. Ama tamamen sıfırı görmemiz sadece bize bağlı değil.

Ülke olarak bizim yanımızda bu hastalığın yaygın olarak bulunduğu en son dönemde ABD, Güney Amerika’da ki Brezilya,Peru, Şili gibi ülkelerden ve Rusya’da vaka sayılarında bir artış var. Tabii ki sıfır vaka sayısını görmemiz bu ülkelerde ki ateşinde sönmesiyle belki mümkün olacak. Buralarda Korona virüs vaka sayılarının da azalmasıyla mümkün olabilecek ama ben Temmuz sonuna doğru sporadik dediğimiz tek tük vakalara kadar ülke içerisinde düşeceğimizi düşünüyorum.''

''VİRÜSTEN KURTULMANIN İKİ YOLU VAR''

Bizim bu virüsten kurtulmamızın asıl iki tane gerekçesi olacaktır. Bunlardan bir tanesi aşının bulunmuş olması ve insanlarımızın yüzde 60’ının üzerinde aşılanması çok önemli. İkincisi de bu Covid-19 virüsünün bir şekilde mutasyona uğramak suretiyle artık insana az bulaşan ya da daha az hastalık oluşturan bir hale gelmesini biz bekliyoruz.

Ancak, özellikle son 1.5 ayın verilerini inceliyorum. Vaka sayılarında ki artışa rağmen ölüm oranlarında ve yoğun bakım oranlarında bir düşme var. Sadece ülkemizde değil bu dünyada yeniden görünen alevlenen ülkelerde de bunu görüyoruz. Yani virüsün hastalık oluşturma ve hastaları yoğun bakımda bulundurma veya solunum cihazına bağlanma ve hayatını kaybetme süreçlerinde bir dünya genelinde bir düşme var.

Bu düşmenin sebeplerinden bir tanesi bu ülkelerin genç nüfusa sahip olmaları da etkili olabiliyor. Ama genelde virüsün bulaştırıcılığında ve hastalık yapıcı etkisinde de özellikle sıcakla beraber belli oranda ama bu çok fazla abartılacak bir oran değil düşme olduğunu düşünüyoruz” 

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri