GÜNDEM

Prof. Ercüment Ovalı umut tacirliği mi yaptı? 'Dornaz Alfa' İlacı Hakkındaki tüm gerçekler

Dün gece saatlerinde paylaşımda bulunan Ercüment Ovalı ülke gündemine bomba gibi düştü. Yapılan paylaşımda duyurulan 'Dornaz Alfa' ilacının koronavirüse karşı geliştirilen yeni bir ilaç olduğu yanılgısı yaşanıyor. Birçok Bilim Adamı Ovalı'ya sert çıktı.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibi, dünyanın pek çok bölgesinde devam eden çalışmalara Türkiye’den destek veriyor. Etkisi katlanarak artan koronavirüs salgınında ise insanlığın tek umudu yapılan bu çalışmalar oluyor. 

 Dornaz Alfa gibi pek çok etkin madde, pek çok yapay enzim test ediliyor. Aşı çalışmalarında hızlı bir şekilde insan deneklere geçiliyor. Kalıcı tedavi için de etkili bir ilaç gerekiyor.

Bilim dünyası için aslında yeni bir şey olmayan koronavirüs, daha önce 2 kez daha insanlığı vurmuştu. Ancak 2020’de yaşanan son salgına neden olan yeni tip koronavirüse karşı, daha önceki koronavirüs salgınlarında kullanılan ilaçlar şimdilik yanıt vermedi. Yeni tip virüsün neden olduğu ağır solunum yolu enfeksiyonlarına karşı ise bilimsel çalışmalarla daha önce elde edilen sonuçlar önem kazandı. Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibi ise çalışmalarını Dornaz Alfa üzerine yoğunlaştırdı.

PEKİ DORNAZ ALFA NEDİR?

Dornaz Alfa ya da İngilizce literatürdeki adıyla Dornase Alpha, aslında yaygın görülmeyen bir solunum hastalığı olan “kistik fibroz” vakalarında bulunan bir tür etken maddedir. Dornaz Alfa etken maddesi, bu hastaların balgamlarında bulunan DNA’yı hidrolize ederek katılaşan mukozayı akışkan hale getirir.