GÜNDEM

Salgından sonra dünya nasıl şekillenecek? Bilim adamları açıkladı

Koronavirüs bittiği gün dünyada nelerin değişeceğini psikiyatristler, ekonomistler, sosyologlar ve ilahiyatçılar cevap verdi.

KORONADAN ÖNCE, KORONADAN SONRA…

Peki koronavirüs salgını insanlığın yakasını tamamen bıraktıktan sonra nasıl bir dünyaya uyanacağız? Yüzyılın belki de bu en büyük travmasını insanlık nasıl atlatacak? Hayatımızda gerçekten büyük bir değişim yaşanacak mı? Bu konuda en doğru cevabını verecek olan sosyologlara göre "insanlık bu tür travmalar karşısında çok unutkan". Bunun belkide en yakın örneği 17 Ağustos 1999 Marmara depremi. İstanbulluların bu büyük travmadan kurtulması çok uzun sürmemiş. Dibe vuran gayrımenkul ve arsa fiyatları kısa sürede gerçek değerini bulurken, sosyal hayat da birkaç hafta içinde normale dönmüştü.

EMPATİ DUYGUMUZ GELİŞEBİLİR

Prof. Yusuf Adıgüzel konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı. Yusuf Adıgüzel aile hayatındaki değişimin altını çiziyor:

"Evde geçirilen sürenin artmasıyla, eşimizi, çocuğumuzu, hatta kendimizi daha sakin kafayla izleme ve dinleme fırsatı yakaladık. Korona günleri sonrasında aile fertlerinden başlayarak herkese karşı daha empatik bireyler olacağımızı ümit ediyorum."

SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞIMIZ ARTACAK

Prof. Adıgüzel karantina günlerinde sosyal medyaya bağımlılığımızın da arttığına dikkat çekiyor:

"Sosyal medyada daha aktif olmaya, daha fazla telefon görüşmesi yapmaya, hatta görüntülü ve konferans araması yapmaya başladık. Önümüz bayram. Büyüklerimizin bayramını korona günleri alışkanlığı ile belki de ziyarete gitmek yerine görüntülü aramayla kutlayacağız. Sosyal mesafe uygulamak, teması azaltmak, sokakta karşılaştığı eşi dostu ile uzaktan selamlaşmak, bizim gibi sarılmayı, dokunmayı çok seven bir sıcakkanlı millet için alışılması zor şeyler."

KENTTEN KÖYE GÖÇ OLUR MU?

Peki bu sürecin sonunda insanların bir kısmı kentten köye göç eder mi? 

"Korona sonrasında, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde yaşayan orta yaşın üzerindekiler için, Anadolu'ya memleketlerine geri dönüş eğilimi olabilir. Ama bunu genelleştirip, 'İstanbul boşalacak, Anadolu'ya dönüş başlayacak' biçiminde yorumlamak da doğru olmaz. Biz yaşananları maalesef çabuk unutan bir toplumuz. Henüz 20 yıl önce 7,4 şiddetinde bir deprem yaşamamış gibi şehirleşmeye devam edebiliyoruz. Deprem sonrasında çok fazla hasar gören İstanbul Avcılar'da emlak fiyatları dibe vurmuşken, artık kimse oranın zemini ile filan ilgilenmiyor. İkitelli Basın Ekspres yolu dere yatağında 30'dan fazla insan selde hayatını kaybetmişken, şimdi orada gökdelenler yükseliyor."