GÜNDEM

Selçuk Bayraktar'ın bahsettiği Nuri Demirağ kimdir? Uçak fabrikasını neden kapatmak zorunda kaldı?

İlk demiryolunun, ilk yolcu uçağımızın, yabancı sermayenin tekelindeki sigara kağıdının hatta İstanbul'un iki yakasını birbirine tutuşturan köprünün bile ilk mimarı olan Nuri Demirağ kimdir? Yerli İHA ve SİHA'larımızın mimarı Selçuk Bayraktar'ın sık sık örnek gösterdiği Nuri Demirağ, kimler tarafından nasıl engellendi? Detayları sizler için haberimizde derledik...

Nuri Demirağ, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları inşaatının ilk müteahhitlerinden olan ve Türkiye'nin 10 bin km'lik demiryolu ağının 1250 km'lik bölümünün inşaasını gerçekleştirmiş ve bu nedenle kendisine Mustafa Kemal Atatürk tarafından "Demirağ" soyadı verilmiş işadamıdır. 

 Nuri Demirağ Cumhuriyet döneminin sayılı zenginleri arasına girmiş ve hayırseverliği ile tanınmıştır.

Her gün üstünden geçtiğimiz, hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen Boğaz Köprüsü'nün belki de ilk mimarı o… Mimarı diyoruz çünkü İstanbul'a köprü yapılmalı diyip planını çizen fikir mimarı o.

Hayat felsefesi 'orijinal' olanı 'ilk' üretmek; olmayanı düşünmek; kopyacılıktan kaçıp yeniye ulaşmak. İşte bu felsefe ile belki de tarihin gidişatını birçok yönden değiştiren bir isim.