GÜNDEM

Sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı? Yerli aşıda son durum ne?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada yeni kısıtlamaların olup olmayacağı ve aşı çalışmalarındaki son durum hakkında bilgi verdi.

Salgının sadece sağlık bakanlığının çözebileceği bir sorun olmadğına dikkat çeken Bakan Fahrettin Koca şu açıklamalara imza attı:

''VAKA SAYISININ 2 VEYA 3 KATINA ÇIKMASI DURUMUNDA...''

''9 binin %34'ü şu an boş. Yani 3 bin yatağın boş olduğunu söyleyebilirim. Hem üniversite hastanelerimizle, hem vakıf hastanelerimizle, hem de özel sektörle görüşmeler yaptık. Özel sektör bundan sonraki süreçte özellikle %25'ini ayırmak şeklinde bir yaklaşım oldu. Ama bu vaka sayısının 2 veya 3 katına çıkması durumunda farklı tablolar karşımıza çıkabilir. Salgın sadece sağlık bakanlığının çözebileceği bir sorun değil.

''BU DÖNEMDE TEMASI AZALTAN BİRYAKLAŞIM İÇERİSİNDE OLMALIYIZ''

Kamu kurumları olarak, devlet olarak, bakanlıklar olarak üzerimize düşeni yaptığımızı ve yapmaya çalıştığımızı ifade etmek istiyorum. Vatandaşımızın da maske, mesafe ve temizlik noktasında çok hassasiyet göstermemiz, kalabalık ortamlara karışmamamız, eve de misafir almadan bu dönemde teması azaltan bir yaklaşım içerisinde olmayı önemle istiyoruz.''

KISITLAMA SÖZ KONUSU OLACAK MI?

''Özellikle partiler anlamında, gece 12'den sonra müzikli ortamların yasaklandığını biliyoruz. Bunun daha erken saatlere çekilmesiyle ilgili Bilim Kurulu'nun bir önerisi oldu.

Önümüzdeki günler bu doğrultusunda İçişleri Bakanlığımız bir öneri yapmış olur.''

AŞI ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

''16 yerli aşımızın çalışması devam ediyor. Bu aşılardan faz çalışmasına, insan çalışmasına çok yakın olan 3 tane aşı olduğunu daha önce söylemiştim. Bugün özellikle bizim ida dediğimiz deneysel araştırma laboratuvarımızı da bugün ziyaret ettim.

Bu aşıların çalışmalarının yapıldığı bir yer. Hafta sonu için sterilize ve standardizasyon çalışmaları bitecek 1 aşı için. İstenen şekilde tamamlanırsa gelecek hafta muhtemelen ilk insan uygulamaları başlayabilir.

Ama ondan önce 5 gün karantinaya alım süreci var ve bununla ilgili muhtemelen gelecek haftaya karantinaya alım süreciyle birlikte ilk insan uygulaması başlayacak.

''BİZİM AŞIMIZ DA MUHTEMELEN NİSAN AYI İTİBARIYLA DEVREYE GİRER''

Yurt dışından faz-3 çalışması yapılan iki aşı var. Serhat Hocam yakından takip ediyor. Ben genel olarak söyleyebilirim ki şu ana dek ciddi bir yan etki yok. Muhtemelen kasım sonunda bağışıklıkla ilgili bir bilgimiz olur.

Aralık ayında virülansı azaltılmış olan Çin aşısıyla ilgili eğer istediğimiz şekilde sonuç alınırsa 5 milyon aşı uygulanmış olacak.

Bizim aşımız da muhtemelen nisan ayı itibarıyla devreye girer diye düşünüyoruz her şey normal giderse. O zaman dek en az 3-4 aşının devreye gireceğini tahmin ediyorum.''

''YIL SONUNA DOĞRU BİRKAÇ AŞI İÇİN ERKEN RUHSATLAMA OLACAK GİBİDURUYOR''

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal aşı çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

''3-4 hafta önce başladı Çin aşısının çalışmaları. Önce sağlık personelinde başlandı. 500'ü geçti aşılanan kişi sayısı. Bu aşı dünyanın değişik ülkelerinde faz-3 çalışmaları devam ediyordu. Brezilya'da da önemli bir sorun yok. (Pfizer aşısı) Onda rakam daha kısıtlı. Planlandığı gibi gidiyor. Yıl sonuna doğru birkaç aşı için erken ruhsatlanma olacak gibi duruyor.''

SEYAHAT KISITLAMASI OLUR MU?

''Şu an böyle bir kısıtlama düşünmüyoruz. özellikle alınması ve uyulması gereken tedbirlere uyum gösterme noktasında bir kararlılık içerisinde olursa biz bunun üstesinden geliriz. bunu 1.5 ay öncesinde antep'te, diyarbakır'da, urfa'da, mardin'de, batman'da, ankara'da yükselmişti. benzer tedbirleri alarak sonuç aldık. ankara bu tedbirlerle geriledi.''

Yorumlar
Günün Manşetleri