GÜNDEM

Sümele Manastırı ve ikinci Aysofya camii açıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon'da restorasyon çalışmaları tamamlanan Sümela Manastırı ve Ayasofya Camii, açılış törenine canlı bağlantıyla katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin 'İnanç turizmi' açısından önemli merkezlerinden biri olan Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı ile 2013 yılında müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya Camisi'nde başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Bölge turizmine büyük katkı sunan tarihi mekanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışa video konferans yöntemiyle katılımıyla hizmete girdi.

BİRİNCİ ETAP TAMAMLANMIŞ, MANASTIRIN BİR BÖLÜMÜ ZİYARETE AÇILMIŞTI

Kaya düşme riskine karşı Eylül 2015'te ziyarete kapatılan Sümela Manastırı'nın avluya kadar olan bölümü, çevresinde gerçekleştirilen projelerin birinci etabının tamamlanması ile 25 Mayıs 2019'da ziyarete açılmıştı.

UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'nde 2000 yılından beri yer alan Sümela Manastırı'nın restorasyonun ardından yeniden ziyaret açılacağı törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katılımının yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve diğer ilgililer de katıldı.

UZMANLAR ÖNERDİ, RESTORASYON EKSİKSİZ OLARAK YAPILDI

Yaklaşık 5 yıl ziyarete kapalı kalan Sümela Manastırı'nda projeler kapsamında, yamaçta tehlike arz eden kayalar düşürüldü, uzmanlar tarafından belirlenen bölgelere çelik tel ağ gerildi, bariyerler kuruldu. Yapının iç bölümlerinde restorasyon gerçekleştirildi, ulaşımı sağlayan patika yolda da düzenlemeler yapıldı.

AYASOFYA CAMİİ DE AÇILDI

Sümela Manastırı'nın restorasyon açılışından sonra, Trabzon Ortahisar Ayasofya Camii'nin de açılışı yapıldı.

Restorasyon çalışmaları, Ayasofya Camii'nin 2013 yılında müzeden camiye dönüştürülmesiyle başlamıştı.

SÜMELA MANASTIRI ÜLKE TANITIMIMIZIN ÖNEMLİ ESERLERİNDENDİR

Erdoğan, video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği, açılışta şu ifadeleri kullandı:

"Aziz milletim, değerli Trabzonlular... Sizleri selamlıyorum. Dünya mirasının en önemli eserlerini barındıran Anadolumuzun bu iki güzelliğinin yeniden insanlığın hizmetine sunulmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. O yamaçlarda nasıl çalıştıklarını gördünüz. Sümela Manastırı ülkemizin tanıtımının önemli eserlerindendir.

İSTANBUL'DAKİ AYASOFYA CAMİİ'NİN AÇILIŞI TURNUSOL GÖREVİ GÖRDÜ

Balkanlarda bir asır önce 300 cami ile bıraktığımız şehirde şimdi tek bir caminin kalmış olması durumun ispatıdır. İstanbul'daki Ayasofya Camii'nin açılışı turnosol kağıdı işlevi gördü.

Milletimiz de tüm insanlık da kimin nerede durduğunu gayet iyi biliyor. İnsanlar iftira atarak milletin değerlerine olan düşmanlıklarını gizlemeye çalışıyorlar. Medeniyetimizden tarihimizden aldığımız ilhamla verdiğimiz mücadeleyi daha ileriye taşımakta kararlıyız.

BU ÜLKEYE DİZ ÇÖKTÜREMEYECEKSİNİZ

Hep dediğimiz gibi, başaramayacaksınız, bu ülkeye diz çöktüremeyeceksiniz, bu ülkeyi teslim alamayacaksınız

Azerbaycanlı kardeşlerimizin işgal altındaki topraklarını kurtarma çabalarına destek veriyoruz.

15 Ağustos'ta Ortodoksların Meryem Ana ayinlerini gerçekleştireceklerini de bu vesileyle duyurmak istiyorum."

Yorumlar 3 Yorum
Günün Manşetleri