GÜNDEM

Tabipler Birliği'nin DSÖ iddiası yalan çıktı! Algı operasyonu ellerinde patladı...

Cumhuriyet'in yayınladığı habere göre Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığı tarafından aktarılan verilerin Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine uygun olmadığı ve uygun kodlar kullanılmadığını iddia etmişti. Gerçek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bir hafta önce DSÖ yetkilileriyle yaptığı telefon görüşmelerin detaylarında ortaya çıktı.

Cumhuriyet'in 8 Nisan tarihinde yayınladığı haberde Tabipler Birliği'nin, Türkiye aleyhinde yapmaya çalıştığı algı operasyonuna yer verildi.

Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığı hakkında yürütmeye çalıştığı algı operasyonu bildirisinde DSÖ'nün belirlediği raporlama ve veri aktarma kodları ile Türkiye'nin yaptığı akışın birbirine uygun olmadığını ve Türkiye'nin gerçek rakamları bildirmediğini iddia etmişti. 

Cumhuriyet'in yayınladığı haberde Tabipler Birliği tarafından şu ifadeler kullanıldı:

"Doğrulanmış COVID-19 vakalarının artış gösterdiği Türkiye’de, ölüm sayılarının buna paralel bir grafik göstermemesi dikkat çekiyor. Vaka ve ölüm sayıları arasındaki örüntünün dünyanın diğer ülkelerinde gözlenenden farklı olmasının nedenlerini araştıran Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 ölümlerini raporlamada Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği uluslararası kodları kullanmadığını belirledi" 

PEKİ GERÇEK NE?

Cumhuriyet ve Tabipler Birliği tarafından yürütülmeye çalışılan algı operasyonu çok geçmeden gerçeklerle yüzleşmek zorunda kaldı.

Tabipleri Birliği'nin, Türkiye'nin yaptığı veri aktarımının Dünya Sağlık Örgütü ile uyumlu olmadığı iddiasının arkasındaki gerçek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge'un yaptığı görüşmenin detaylarında ortaya çıktı.

Peki o görüşmede neler konuşuldu?

DSÖ VERİ PAYLAŞIMI KONUSUNDA TÜRKİYE'Yİ TEBRİK ETMİŞTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, görüşmede Hans Kluge tarafından şu ifadelerin kullanıldığını açıklamıştı: "Veri paylaşımı konusunda ise özellikle ölüm oranı verilerinin elektronik platformda paylaşılması konusunda sizi takdir ediyorum. Emsalsiz bir uygulama. Tebrik ediyorum."

DSÖ: 'TÜRKİYE VERİ PAYLAŞIMI KONUSUNDA ŞEFFAF DAVRANIYOR'

Türkiye'nin veri paylaşımı konusunda şeffaf davrandığını ve özellikle günlük sosyal medyada paylaşım yapılmasını çok takdir ettiğini dile getiren Kluge, o görüşmede ayrıca şunları da söylemişti:

"Bu mücadelede en önemli husus, siyasi irade ve kararlılıktır. Sayın Bakan, bu vesileyle gereken kaynakların seferber edilmesi için attığı adımlar ve mücadelede gösterdiği liderlik için Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdirlerimi iletmek istiyorum. Sizden de kendisine tebriklerimi ve saygılarımı iletmenizi rica ediyorum."

Yorumlar 11 Yorum
Günün Manşetleri