GÜNDEM

Tarihi keşfin ardından Türkiye rezerv sırası değişti!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu açıklamasının ardından Türkiye, dünyada en fazla doğal gaz rezervine sahip dev ülkeler arasına girdi... İşte Türkiye'nin yeni sıralaması...

Türkiye, Zonguldak açıklarında tarihinin en büyük doğal gaz rezervini buldu. 320 milyar metreküplük rezervin ekonomik değeri hesaplanmaya çalışılırken Rusya'dan aldığımız gazın yaklaşık spot fiyatı düşünüldüğünde rezervin ekonomik büyüklüğünün 60 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar gazın çıkarılma koşulları, ekipman kiralama veya satın alma gibi unsurlara dikkat çekerken Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) rakamlarına göre Türkiye bugünkü rezerv de dahil edildiğinde dünyada en fazla doğal gaz rezervine sahip 32. ülke.

Türkiye'nin boru hatlarına karşılık çok uzun kontratlar yaparak yüksek maliyetli doğal gaz satın aldığı Rusya dünyada en fazla doğal gaza sahip ülke Rusya'yı İran ve Katar izliyor.

Türkiye'nin Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisi, Sakarya Gaz Sahası'nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti.