GÜNDEM

Tepki yağıyor! İşte Mucize Doktor'daki o sahne

En çok izlenen diziler arasında bulunan Mucize Doktor'un bu haftaki bölümünde öyle biz sahne yayınlandı ki çoğu insan tepki gösterdi.

Mucize Doktor son bölümündeki ameliyat sahnesi ile büyük tepki çekti, sosyal medyada olay sahneye özellikle ailelerden yorum yağdı.Daha önce işlenmemiş farklı senaryosu ve muhteşem oyuncu kadrosu ile perşembe akşamlarının açık ara en çok izlenen  dizisi Mucize Doktor 6 Şubat'ta yayınlanan son bölümünde kriz çıktı. Ekrana yansıyan bir sahne ortalığı karıştırdı. 

Savant sendromu olan Deha Ali'nin hikayesinin anlatıldığı Mucize Doktor son bölümüyle tartışmalara neden oldu. Kök hücre bağışı yapılan sahnede, kök hücre bekleyenler ve aileleri büyük tepki gösterdi. 

İlgili sahnede yanlış anlaşılabilecek ve bağış yapmak isteyenleri korkutacak görüntüler olduğunu belirten 'ÖYKÜ Arin'e Umut Ol, Donör Ol' kampanyasını düzenleyen Öykü Arin'in annesi Eylem Şen Yazıcı, "İlik bekleyen ailelerden özür dilenmeli. Çok yanlış bilgi veriliyor. Milyonlarca insanı korkuttular" dedi.

İzmir'de geçen yıl Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi koyulan Öykü Arin Yazıcı (5), tedavisi için Antalya'ya getirildi. Anne Eylem Şen Yazıcı ve baba Çağdaş Yazıcı tarafından 'Öykü Arin'e Umut Ol, Donör Ol' kampanyası başlatıldı. Yurt içinde ve yurt dışında binlerce kişi, Öykü'ye umut olabilmek için kök hücre bağışında bulundu. Geçen yıl 11 Nisan'da Medical Park Antalya Hastanesi Kompleksi'nde tedaviye alınan Öykü Arin'e, annesi Eylem Şen Yazıcı'dan yarı uyumlu nakil yapıldı. Nakil olumsuz sonuçlanınca 26 Haziran'da babası Çağdaş Yazıcı'dan yapılan yarı uyumlu nakilde ilik uyumu yüzde 98,5 oranında başarılı oldu.

Herkesi sorumlu davranmaya ve çocuklarının, sevdiklerinin iyileşmesi için kök hücre bekleyen insanların umutlarına saygı göstermeye davet ediyoruz.”

Mucize Doktor dizisinin yapımcı firması MF Yapım’dan paylaşılan bu tweet’e yanıt verildi. Verilen yanıtta, sahnede bir hata olmadığı dikkatli izlenmesi tavsiye edildi:

Geçen sene başlatılan kampanya kapsamında milyonlarca kişiye kök hücre bağışı hakkında bilgi verdiklerini anlatan Eylem Şen Yazıcı, bir ay içerisinde 100 bin kişinin kök hücre bağışında bulunduğunu hatırlattı. Kampanya süresinde binlerce kişinin yaptığı kök hücre bağışı sayesinde ilik bekleyen kişilere umut olduklarını anlatan Yazıcı, “Türkiye'de birçok kişiyle el ele vererek kök hücre bağışı hakkında yoğun çaba sarf ettik. Çok sayıda hastaya umut olduk, uyumlu eşleşmeler sağlandı ve hayatları kurtuldu" dedi.

İşte MF Yapım’ın açıklaması:

“Mucize Doktor dizimizin geçtiğimiz hafta yayınlanan bölümünde, bir sahende hastanın ölüm sebebinin kök hürce bağışı olarak gösterilmiş olması konusundaki yanlış anlaşılmayı düzeltmek isteriz. Hastanın ölüm sebebi ‘koluna takılan serum ucu’ yani Branül’ün plastik parçasının koparak damar içiinden kalbe gitmesidir. Olay kök hürce bağışından bağımsız, her zaman oluşma riski olan önemli bir komplikasyona dikkat çekmiştir. Tıpta basit veya önemsiz bir konu yoktur. Söz konusu sahne, basit olarak görülen bir serum takma işinin bile tıbbi bir ciddiyet ve önem arz ettiğine dikkat çekmektedir.

Özellikle son dönemde kamuoyunda bu yöndeki farkındalığın artırılması üzerine yoğun çabalar gösterilen ve hayati önem taşıyan kök hücre nakli konusunda bahsedildiği gibi yanlış bir algı yaratmak bizim tarafımızdan da kesinlikle kabul edilemeyecek bir durumdur. Sahne tekrar izlendiğinde söz konusu olan yanlış anlaşılma net bir şekilde görülecektir

Hassasiyetinizi çok iyi anlıyor, bu gibi konularda benzer hassasiyetleri ve sorumluluk bilincini taşıdığımızı bilmenizi istiyoruz.”

Yorumlar
Günün Manşetleri