GÜNDEM

Toplanma alanı tartışmasına noktayı koydu

Habertürk'te Kübra Par'ın sorularını yanıtlayan Esenler Belediye BaşkanıMehmet Tevfik Göksu, toplanma alanı tartışmalarına da değindi ve İstanbul'da 2 bin 864 toplanma alanı olduğunu açıkladı.

Esenler Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, Habertürk ekranlarına konuk oldu ve Kübra Par'ın sorularını yanıtladı. 

Gündeme dair soruları yanıtlayan Göksu, İstanbul'daki deprem sonrası çok tartışılan davet polemiğine değindi ve toplanma alanı iddialarına ilişkin rakam verdi. Toplanma alanlarının değişkenliğine değinen Göksu , İstanbul'da 2 bin 864 toplanma alanı olduğunu belirtti.

Programada Göksu'nun söylemlerinden bazıları da şunlar;

"DEPREMİ KONUŞMAK YERİNE SAYIN BAŞKAN KENDİSİNİ KONUŞTURMAYI TERCİH ETTİ"

"Davet süreçleriyle ilgili haberim yok. Biz İstanbul'da depremi konuşmak yerine, deprem her birimizin üzerine düşünmesi gereken bir şeydir. Ne zaman olacağını öngöremediğiniz ve geldiği zaman da Allah korusun büyük yıkımla karşı karşıya kalabileceğiniz doğa olayı. Oturup bunu tartışacağımız yerde biz depremi konuşamadık, 'davet yapıldı mı, yapılmadı mı' diye konuştuk. Toplantı biterken Cumhurbaşkanı yardımcımız 'Arkadaşlar yarın şu saatte eksiksiz bir şekilde toplanacağız' diyor. Genel Sekreter yardımcıları orada, madem davet yok niye oradalar? Biz burada İstanbul'u, depremi konuşmak yerine sayın Başkan kendisini konuşturmayı tercih etti, algı yönetiyle ilgili gayretin içerisine girdi. 5.8'de bir acı yaşamadıysak, dizlerimize vurmamışsak hamdolsun yapılan çalışmalarımız neticesidir."

"DEPREMİN NE ANLAMA GELDİĞİNİ VAN'DA GÖRDÜM"

"Hamdolsun bir acı yaşamadık. Cenab-ı Hak bize büyük acılar yaşatmasın. Depremin ne anlama geldiğini Van'da gördüm. Nasıl travmalar oluştuğunu gördüm. İstanbul depreminde nerede ne varı konuşacakken bir taraftan daveti, bir taraftan toplanma alanlarının imara açılmasını konuştuk. İstanbullular ne bekler sizden? 'Ey İstanbullular müsterih olun, devletimiz her türlü tedbiri almıştır' denmeniz gerekmez mi? Ama mağduriyeti oynadık."

"TOPLANMA ALANI DEDİĞİNİZ DEĞİŞKEN ŞEYLERDİR"

"470'den 77'ye düştü diyor CHP. 2015'de bir CHP'li soru önergesi vermiş. Soru önergesine İBB cevap vermiş, 'Bu söylediğiniz 77 değil 11'dir' diyor. 11 tanesinde plan tadilatı ve fonksiyon değişikliği yapılmış deniliyor. Burada bir tane AVM falan yok. Fonksiyon tanımlamak için imar tanımlaması yapmanız lazım. Bizim plan lejantlarımızda toplanma alanı diye bir lejant yok. Bir alanı toplanma alanı diye sabit tutabilmeniz için orada bir plan lejantı olması lazım. Toplanma alanı değişken şeylerdir. 1999'da deprem olduğunda o günün valisi 'Ey belediyeler bize açık alanları bildirin' demiş. Belediyeler özel mülkleri bildirmiş. Sizin imarlı arsanız var. Paranız olmuş, gitmişsiniz yapmışsınız. Toplanma yeri diye kısıtlayıcı bir lejantınız yoktur."

"İSTANBUL'UN TOPLANMA ALANI SORUNU YOK"

"2 bin 864 toplanma alanı var İstanbul'da. Esas önemlisi barınma alanıdır. Toplanma alanları geçici deplase alanlarıdır. Devlet barınma alanı olarak kamu binalarını yüzde 92'sini güvenli hale getirmiştir. 7060 okuldan sadece 36 tanesi problemli. 11 milyon metrekare Atatürk Havalimanı var. Hem barınma hem toplanma alanı. Esenler'de askeri alan var. Maltepe'de 11 milyon metrekare. İstanbul'un şu anda toplanma alanı sorunu yok. Çünkü toplanma alanları sabit değil değişken şeylerdir."

Yorumlar
Günün Manşetleri