GÜNDEM

Trabzon'un içme suyu baştan aşağı yenileniyor

Türkiye’de başlı başına içme suyu dalında tek IPA2 projesi ve AB katkısının en fazla olduğu dönem projelerinden olan, ‘Trabzon Su Temini Projesi’ ile Trabzon’un merkez ilçesi Ortahisar’ın içme suyu şebekesi yenileniyor. Başkan Zorluoğlu, “Trabzon için tarihi bir proje” dedi.

Doğu Karadeniz’in ve Trabzon’un en büyük ilçesi Ortahisar’ın artık ihtiyaca cevap verme noktasında eksik kalan içme suyu şebekesi sil baştan yenileniyor.

Avrupa Birliği’nin, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre-accession Assistance 2 – IPA 2) fonları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi bağlı kuruluşu TİSKİ tarafından sağlanacak toplam 130 Milyon TL'lik kaynakla 565 kilometrelik yeni içme suyu şebekesi yapılacak.

'EN'LERİ BÜNYESİNDE BARINDIRAN PROJE

Trabzon Su Temini Projesi, IPA2 projeleri arasında 130 milyon lira ile bu dönemki en yüksek bütçeli, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı fonları arasında yüzde 60,27 ile Avrupa Birliği katkısının en yüksek olduğu proje olma özelliğini elinde barındırıyor.

Öte yandan IPA2 projeleri arasında başlı başına içme suyu ile ilgili olan tek proje olan 'Trabzon Su Temini Projesi’ ulusal katkısı en yüksek proje olma özelliğiyle de öne çıkıyor.

EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR ETTİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, projenin Trabzon için büyük bir kazanım olacağını söyledi.

Projede herkesin emeği olduğunun altını çizen Başkan Zorluoğlu, "Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum'a, Sayın Milletvekillerimize ve önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na teşekkür ediyorum" diye konuştu.

“UZUN YILLAR HİZMET EDECEK”

Proje kapsamında ilk kazmanın vurulacak duruma gelindiğini belirten Başkan Zorluoğlu, “En büyük ilçemizde, şehrimizin kalbinde, artık ihtiyaçları karşılayamaz hale gelme noktasındaki içme suyu şebekesini bu büyük projeyle yeniliyoruz. Şehrimizin genelinde kaliteli ve kesintisiz içme suyu temin etmeyi amaçlıyoruz. Halkımıza inşallah uzun yıllar hizmet edecek olan projemiz Trabzon'umuza, Ortahisar ilçemize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

565 KİLOMETRELİK HAT YENİLENECEK

Dev proje kapsamında, Ortahisar sınırları içerisinde bulunan 565 kilometrelik içme suyu şebeke hattı ile 25 bin 900 abone bağlantısı yapılacak.

259 kilometre abone bağlantı borusu, 16 akış ölçme odası, 96 basınç düşürme vanası odası ve 7 bakiye klor ölçüm odası, yatay delgi ile 253 metre karayolu geçişi, 477 metre askıda köprü geçişi, 1.312 adet yangın musluğu proje dâhilinde inşa edilecek. Ayrıca ihtiyaç olan yerlerde içme suyu ile birlikte kanalizasyon ve yağmursuyu şebekeleri de eş zamanlı olarak inşa edilecek.

ALTYAPIDA BÜYÜK DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Doğu Karadeniz’in nüfus büyüklüğüne göre en büyük ilçesi olan Ortahisar’ın tüm içme suyu hatlarını yenileyecek projeyle birlikte altyapıda da büyük bir dönüşüm yaşanacak. Projeye ek olarak, yağmursuyu ve kanalizasyon hatları yapılacak.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun talimatları üzerine bu hatların yanı sıra yerin altında, elektrik, doğalgaz ve telekomünikasyon hatlarının da döşenebileceği kanallar yapılarak, Ortahisar’ın genelinde tekrarlanan kazı çalışmalarının önüne geçilecek. Proje öte yandan 30 adet içme suyu deposunun yapımını ve 22 adet içme suyu deposunun ise onarılarak hizmete açılmasını da kapsıyor.

2024 YILINDA BİTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Proje kapsamında, sistemi yönetecek belediye personelinin eğitilmesi, sistemin test edilmesi ve devreye alınması işleri de yer alıyor. Proje tamamlandığında Ortahisar’ın Esiroğlu Arıtma Tesisine bağlı tüm içme suyu şebeke ve depoları ile ana isale hatları yenilenmiş olacak. Geçtiğimiz ay yer teslimi yapılan dev projenin 2024 yılı içerisinde bitirilmesi planlanıyor.

Yorumlar
Günün Manşetleri