GÜNDEM

Türk askeri Libya'da nereye gidecek? Hafter güçleri nerede?

Meclis''te Libya'ya asker gönderme kararını oylanırken Libya'daki Hafter güçleri de merak konusu oldu. Akdeniz'deki Türk gemilerini batırmakla tehdit eden Hafter kimdir, Türk askeri nereye gidiyor?

Darbeci General Halife Hafter'in, BM ara buluculuğundaki diyalog konferansına günler kala 4 Nisan'da başkent Trablus'a saldırı başlatması 2019'da Libya'ya şiddet ve yıkım getirdi. Hafter, 15 Ocak'ta "Libya'nın toprak bütünlüğünü korumak için terör örgütleri DEAŞ ve El Kaide'ye karşı operasyon" bahanesi ile ülkenin petrol zengini güney kentlerine saldırı başlattı. 

Takvimler şubat ayını gösterdiğinde, Serrac ile Hafter’in, BM ara buluculuğunda BAE'de gerçekleştirdikleri görüşmeler neticesinde "geçiş döneminin yıl sonunda yapılacak seçimlerle tamamlanması konusunda anlaştıkları" duyuruldu. 

Libya

UMH'nin 26 Haziran'da Hafter milislerinin saldırı ve ikmal merkezi olarak kullandığı başkentin güneyindeki Giryan kentini ele geçirmesi bir dönüm noktası oldu ve rüzgarı meşru yönetim lehine çevirdi. 

LİBYA'DA DURUM

Aşağıdaki harita Libya'daki son durumu gösteriyor. Pembe boyalı yerler Hafter güçlerinin elinde bulunuyor. Açık renkli yerler ise Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) kontrolünde. Türk askeri UMH'nin kontrolündeki alanlara konuşlanacak ve bir yıl kalacak. 

hafter

Hafter kimdir işte CIA geçmişli ihanet dolu mazisi

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri darbeci Halife Hafter'in, Muammer Kaddafi'nin silah arkadaşlığından ABD istihbarat örgütü CIA ile iş birliğine uzanan karanlık bir mazisi bulunuyor. Libya, 2019'da Hafter'in kendisine uluslararası alanda meşruiyet sağlamak için 4 Nisan'da başkent Trablus'a başlattığı saldırı nedeniyle yabancı paralı savaşçıların elinde büyük bir yıkıma uğradı. 

Yorumlar
Günün Manşetleri