GÜNDEM

Türkiye ile Amerika anlaşmaya vardı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence bugün Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pence'i kabul etti. Pence görüşme sonrası açıklama yaptı ve anlaştıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pence ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde saat 15.40'da bir araya geldi. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.

Ardından heyetler arası görüşmelere geçildi ve toplantı tam 4 saat 20 dakika sürdü. Görüşme sonrası heyetlerin eş zamanlı olarak açıklama yapacağı belirtildi.

Görüşme sonrası Mike Pence açıklama yapıyor:

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD ve Türkiye'nin Suriye'de ateşkes için anlaştığını söyledi.

Barış Pınarı Harekatına 120 saatliğine ara verilecektir. Yani 5 gün içinde bu çekilme tamamlanacaktır. ABD YPG'nin güvenli bölgeden çekilmesini sağlayacak. Bu süre içinde YPG ve SDG ile çalışıp 120 saat içinde geri çekilmelerini Amerika olarak bizzat biz sağlayacağız. Bu 120 saat şu an itibari ile başlamış bulunuyor.

ABD Başkan Yardımcısı Pence, Türkiye ve ABD'nin DEAŞ'ın Suriye'nin kuzeydoğusunda tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliğine vardığını söyledi.

Şu ana kadar Türkiye ile ilgili uygulamaya alınan yaptırımların tamamı geri çekilecek.

Bundan sonra Amerika Birlişik Devletleri'nin YPG veya yan unsurları ile bir askeri işbirliği olmayacak. Trump bu konuda söz verdi. 

YPG'den teminat aldık,geri çekileceklerini söylediler, güvenli alandan çıkacaklar.

Şu an bunun başladığı konusunda güvenimiz tam. 

YPG 'nin güvenli bir şekilde bu alandan geri çekilmesini sağlayacağız.

Türkiye ile anlaşmanız içinde ne gibi maddeler var sorusuna,

Bu bağlamda bu şekilde ele almadık, ancak bu husus adalet bakanlığı ile ilgilidir. Ateşkes gerçekleşmeseydi ABD'nin büyük yaptırımları olacaktı.Bu 5 günlük sürede herhangi bir yaptırımı uygulamaya koymayacağız. Kalıcı ateşkeste de geri çekilmeye bağlı olarak tamamen kaldırılacaktır.

NATO müttefikinize karşı yaptırımları bir şantaj olarak kullandınız, buna ne dersiniz?

ABD  harekatı hiç kabul etmedi.Masum hayatların bitmesini hiç istemedi. Bu günkü ateşkes kararı Başkan Erdoğan sayesinde olmuştur, özellikle söylemek isterim.

Dışilişkiler Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu;

"ABD güvenli bölgenin önemini ve işlevselliğini kabul etti.Harekatımızı ve müdafamızı ABD kabul etmiş oldu.YPG nin ağır silahlarının toplanmasında mutabakat sağladık.

PKK/YPG nin 120 saaat içinde güvenli bölgeden çıkması için harekata ara vereceğiz. Durdurma değil ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değil.

Terör örgütlerinin tamemen bölgeden çıkmasından sonra operasyonu durduracağız. Bu aşamadan sonra da mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır. 

DAEŞ'e karşı Türkiye bu güne kadar çok kararlı mücadele vermişti. Bir terör örgütüyle mücadelede başka bir terör örgütüne ihtiyaç yoktur. DEAŞ konusunda da aynı tutum içindeyiz.

'İSTEDİKLERİMİZİ ALDIK'

Bugünkü müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık. YPG'nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağladık. PKK/YPG'nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değildir. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır.

Fırat'ın doğusunda DEAŞ ile mücadele konusunda da eş güdüm ve iş birliği içinde çalışacağız. DEAŞ'a karşı bugüne kadar Türkiye çok kararlı bir mücadele vermişti. Suriye'de 3 bin, Irak ile beraber toplamda 4 binden fazla DEAŞ'lı teröristi Türkiye etkisiz hale getirmişti.

'TÜM MEVZİLERİN KULLANILAMAZ HALE GELMESİ...'

Burada sadece YPG'lilerin çekilmesi değil, YPG'lilerin elindeki silahların alınması, sadece ellerindeki silahların alınması da yeterli değil, tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi ve tahkimatların yıkılması dahil hepsi var.

'GÜVENLİĞİMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ'

20 mil yani 32 kilometre derinlikte Fırat'ın doğusunda, Irak sınıra kadar yani 444 kilometrelik bir uzunlukta hiçbir teröristin kalmaması ve tüm bu bölgenin güvenli bölge olarak tesis edilmesi... Bizim güvenliğimiz açısıdan da bu önemli.

'365 BİNDEN FAZLA SURİYELİ GERİ DÖNDÜ'

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından sonra, DEAŞ ve PKK'dan temizlediğimiz alanlara şu ana kadar 365 binden fazla Suriyeli döndü.

KOBANİ AÇIKLAMASI

Pence'in söylediği gibi biz oraya girmeyeceğiz gibi bir şey demedik. Bizim Kobani veya başka bir taahhüdümüz olmadı




Yorumlar
Günün Manşetleri