GÜNDEM

Türkiye ile Suriye'nin çatışma ihtimali nedir?

Harekatı bölgeden izleyen askeri güvenlik ve strateji uzmanı Abdullah Ağar Türkiye’nin harekat alanında Esad güçleriyle bir karşılaşma olursa çatışma riskinin bulunduğuna dikkat çekiyor

Harekatı bölgeden izleyen askeri güvenlik ve strateji uzmanı Abdullah Ağar Türkiye’nin harekat alanında Esad güçleriyle bir karşılaşma olursa çatışma riskinin bulunduğuna dikkat çekti.

"Burada temel parametre Esad güçlerinin ortaya koyduğu taktik hamleler değil, rejimin süreci nasıl yönlendireceği ve buna bağlı olarak ortaya koyacağı tepkiler" diyen Abdullah Ağar, şöyle konuştu:

"YPG / PKK, kendisini korumak adına, bekasını sürdürmek adına rejimle işbirliği yapma emareleri gösteriyor. Bu da rejimin uluslararası hukuktaki meşruiyeti üzerinden Türkiye’nin harekat yaptığı alanlarda faaliyet göstermesi gibi bir karşılık bulabilir, çünkü Resülayn’ın güneydoğusunda bulunan Tel Tamir’e ulaşmaya çalışıyorlar. Bu tür yerlerde, Aynal Arab, Kobani, Menbiç, Tel Rıfat’ta denklemde değişimler var. Rejimin bu süreci Rusya üzerinden koordine etmesi gerekiyor."

Ağar’a göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın harekat öncesinde Suriye Devleti ile Türkiye Devleti arasında daha önce varılan Adana mutabakatından söz etmesi, Türkiye’nin Suriye’nin üniter yapısı içerisinde ve bu üniter yapıya katkı sağlayacak şekilde hareket ettiğini ifade ediyor.

Ağar, "Türkiye, şu anda rejimin Türkiye ile ilgili ortaya koyduğu reflekslerin niyeti ve maksadına ve YPG/PKK’nın bu işbirliğinden nasıl bir fayda sağlamak istediğine bakacak. Hedef ve menfaatleriyle uyumluysa ona göre bir denklem söz konusu olacak, değilse başka bir tedbir almak isteyeceğiz. Ama aynı harekat sahasında rejimin ve TSK’nın aynı etkiyi üretmeye kalkması ve bir alan yaratmaya kalkışması söz konusuysa çatışma riski doğar" dedi.

Ancak Ağar’a göre en temel görev Rusya’ya düşüyor; zira bu süreç her türlü tahrike açık...

Deneyimli saha uzmanı, "Vekalet savaşında herkes bu terör örgütünü vekil güç olarak kullanmak istiyor. ABD ile Türkiye senkronize hareket etmelidir iki NATO ülkesi olarak. Yoksa bu boşlukları birileri fırsata çevirmek ister" diye uyarıda bulundu.

YENİ ÇATIŞMALAR

Londra'daki King's College'tan Türkiye uzmanı Bill Park’a göre ise bölgedeki asıl problem Türk kuvvetlerinin, müttefiği Suriye Milli Ordusu’nu kontrol altına tutup, tutamayacağı.

Yorumlar
Günün Manşetleri