GÜNDEM

Türkiye'de aşılama ne zaman başlıyor? Koronavirüs aşısı olandan 'rıza' formu alınacak!

Çin’den getirilen 3 milyon dozluk koronavirüs aşısının incelemesi sürüyor. Koronavirüs aşısı olandan "rızam vardır" yazısı alınacak. Türkiye'de aşılama ne zaman başlıyor? İşte aşılama ile ilgili tüm detaylar..

Çin'den gelen 3 milyon doz koronavirüs aşısının incelemesi, bu hafta ortasında tamamlanacak. Perşembe veya cuma gününden itibaren ilk aşıların vurulmaya başlayacağı belirtildi. 10 gün içinde gelecek olan Alman BioNTech firması tarafından geliştirilen aşılar ise iki haftalık teste tabi tutulacak.

Korona aşısı olacaklara “hastaya konulan teşhis, uygulanacak tedavi ve oluşabilecek riskler açısından bilgilendirme ve tıbbı işlem için hastanın rızasına alma” amacı taşıyan ONAM formu imzalatılacak. Rutin olarak yapılan 13 aşıda bu belge alınmıyordu.

Aşıların Türkiye genelinde dağıtımına başlandı. Sağlık Bakanlığı daha önce aşı olacak sağlık personelinin belirlenmesi için ilgili kurumlara yazı göndermişti. Bu doğrultuda talep eden sağlık personeli ile 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olan vatandaşlara sırasıyla aşı yapılacak.

Çin aşısının ikinci partisi de bu ay içinde Türkiye'ye gelecek. Yine 14 günlük inceleme aşamasından sonra öncelikli gruplara uygulanmasına devam edilecek.