GÜNDEM

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi ilk kez görüntülendi

Türkiye'nin Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi ilk kez görüntülendi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde oluşturulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Türkiye'ye yönelik siber saldırıları anlık tespit ederek engelliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Şubat'ta resmen açılışı yapılacak BTK USOM, kapılarını bu önemli gün öncesinde Anadolu Ajansına (AA) açtı.

Siber tehditlerin savuşturulduğu USOM'da 150 kişilik uzman ekip, 7/24 görev yapıyor. Bunlar, Türkiye'deki resmi, özel kurum ve kuruluşlarda yer alan siber olaylara müdahale ekipleri (SOME) ile koordineli çalışıyor.Türkiye genelindeki internet altyapısına yönelik gerçekleştirilen siber saldırılar burada anlık belirlenerek bertaraf ediliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, siber saldırıların son yıllarda daha da önem kazandığını, Türkiye'nin içinde bulunduğu jeopolitik konumun da etkisiyle siber güvenliğinin sağlanmasının vazgeçilmez hale geldiğini söyledi.

Bugünün dünyasında bütün işlemlerin bilgisayarlardan ve mobil cihazlar üzerinden yapıldığına işaret eden Sayan, söz konusu cihazları kullanırken oluşturulan konfor alanında tehditlerle de karşı karşıya kalındığını anlattı.

Sayan, Türkiye'nin siber tehditleri en az seviyede hissetmesi için USOM'un kurulduğuna dikkati çekerek, "Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle USOM'un resmi açılışını 10 Şubat'ta yapacağız." dedi.