GÜNDEM

Uzmanlar açıkladı 'Para klozetten daha kirli!'

Uzmanların yaptığı açıklamaya göre gün içinde elden ele dolaşan paralar, klozetten daha tehlikeli olabilir.

Uzmanlar, bulaşıcı hastalıkların çoğunun metal para üzerinden yayıldığını söylüyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar paraların insan sağlığını etkileyen hastalıkları taşıması üzerine çalışmalar yapıyor. Yaptığı araştırmayla ilgili konuşan Tayar, şu açıklamalarda bulundu.

''BİR ÖNCE DOKUNAN ELİNİ YIKAMADIYSA...''

"Hayatta hijyenik tedbirler bizi hastalıklardan koruyan en önemli koruyucu tedbirdir. Biz klasik olarak sabah kalkınca tuvaletten çıktıktan sonra ellerimizi yıkarız, lakin unuttuğumuz bir şey vardır; yıkanan elimiz gün içerisinde dokunduğumuz bir çok yerden mikroorganizma alabilir. Göz ardı ettiğimiz bulaşma kaynağı da paralardır. Kağıt ve bozuk paralar günlük çok fazla el değiştirir. Alışverişte ve yaptığımız bir çok harcamada paralara dokunuruz. Bizden önce herhangi bir kişi elini yıkamadıysa veya herhangi bir bulaşıcı hastalığa sahipse elimize aldığımız bozuk parayla bakteriyi alırız. Eğer paraya dokunan kişi tuvaletten çıktıktan sonra elini yıkamayan birisiyse, onun bağırsağındaki mikro organizmalar, elimize aldığımız para yoluyla bize geçer.''

''BULAŞICI HASTALIK GEÇEBİLİR''

Karşı tarafın bulaşıcı bir hastalığı varsa bu hastalık da para yoluyla elimize geçer. Bu mikroorganizmaların paralar üzerinde canlı kalma süreleri ve hastalık yapabilme güçleri çocuklar, hamileler, hastalar ve bağışıklık güçleri düşük olan kişilerde daha etkilidir"

Yorumlar
Günün Manşetleri