GÜNDEM

Vakalar artıyor 3 gün kritik! Yeni kararlar alınabilir

Türkiye’de 1 Haziran’da başlayan kontrollü sosyal hayatın ardından vatandaşların tedbirsiz davranışları vaka sayılarının artmasına sebep oldu. Özellikle Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısmi artış yaşandı ve vaka sayıları yeniden binli rakamlara çıktı. Uzmanlar, 15-16 ve 17 Haziran verilerinin çok kritik olduğunu söyledi..

Türkiye'deki koronavirüs vaka artışları korkutuyor. Tedirgin şekilde günlük verilerin açıklanmasını bekleyenlerin aklındaki tek soru ''İkinci dalga mı geliyor?'' sorusu. Uzmanlar, önümüzdeki 3 günün kritik olduğunu ve Bilim Kurulu’nun verileri ayrıntılı olarak ele alması ile yeni tavsiye kararlarında bulunmasını beklediklerini söylüyor. 

Türkiye ilk corona virüs vakasının görüldüğü 11 Mart’tan itibaren doktorundan, hemşiresine, Bilim Kurulu üyesinden, maske ve dezenfektan üreten meslek lisesi öğrencisine kadar her kesimden insanın büyük gayretiyle Kovid-19’a karşı başarılı bir mücadele verdi.

11 Mart’tan sonra psikolojik “100 vaka” sınırı 1 haftada geçilirken, toplam vaka sayısı 18 Mart’ta 191 olarak kayıtlara yansıdı. Toplam vaka sayısı 22 Mart’ta 1256’ya, 26 Mart’ta 3629’a ulaştı. 26 Mart’tan itibaren ilk kez bir günde tespit edilen yeni vaka sayısı binli rakamlarla (1196) tabloda yer aldı.

Günlük vaka sayısı, 26 Mart’tan 55 gün sonra ilk kez binin altına düştüğünde takvimler 20 Mayıs’ı gösteriyordu. Günlük vaka sayısı ise aynı tarihte 972 olarak kayıtlara geçti. Koca, “Vaka sayımız binin altına düştü. Kaybettiğimiz hasta sayısı bugün de azaldı” dedi.