GÜNDEM

Virüsün faturası tüketiciye kesildi! Yüzde 31 zam yaptılar

2020 yılına çok hızlı başlayan, koronavirüs krizine ve sektördeki durgunluğa rağmen sonrasında yaşanan gelişmeler ile hızla ayağa kalkan otomotivde fiyat artışı depremi yaşanıyor. Türkiye’de üretim yapan 6 otomotiv markası fiyat artışı yaptıkları gerekçesi ile kredi paketi kapsamından çıkartıldı.

Honda, Hyundai, Ford, Fiat, Renault ve Toyota’nın yerli modellerine son 6 ayda yaptığı zammı mercek altına alındı. Tüketici talebi arttırdıkça markaların da fiyat arttırdığı göze çarptı.

Koronavirüs krizine ve sektördeki durgunluğa rağmen sonrasında yaşanan gelişmeler ile hızla ayağa kalkan otomotivde fiyat artışı depremi yaşanıyor. Düşük faiz desteği ve kredi destek paketi ile özellikle haziran ayından başlayarak otomotiv pazarı giderek yükseliyordu. 

Ancak kamu bankaları yaptığı ortak açıklama ile yapılan yüksek fiyat artışları sebebiyle 6 üreticiyi kredi destek paketinden çıkarttığını açıkladı.

FİYATLAR ORANTISIZ

Hürriyet'in haberine göre; Ocak ayından bu yana tedarik sıkıntısı yaşayan firmaların bu sıkıntısı koronavirüs döneminde fabrikaların durması sonrası talebin artmaya devam etmesi ile zirve yaptı. Bu nedenle ikinci el araçlarda da göze çarpan muazzam bir fiyat artışı yaşandı. Bununla beraber kurla doğru orantılı olarak da sıfır araçların fiyatları da yükseliyordu. Ancak liste fiyatları incelendiğinde 6 markanın Türkiye’de ürettiği bazı modellerinde kurdan bağımsız ciddi artışlar dikkat çekti.