GÜNDEM

WhatsApp, Microsoft ve Google İsrailli şirkete dava açtı

İsrail merkezli NSO Group isimli teknoloji şirketi geçmişten günümüze sürekli tartışmalara konu olan Pegasus yazılımıyla gündeme geliyor.

İsrail merkezli NSO Group isimli teknoloji şirketi geçmişten günümüze sürekli tartışmalara konu olan Pegasus yazılımıyla gündeme geliyor. Casus yazılım olarak bilinen Pegasus hükümetlere satılarak hedeflenen bir kişi veya grubun akıllı telefonlarla takip edilmesini sağlayabiliyor. Bu nedenle WhatsApp başta olmak üzere Microsoft, Google ve Cisco gibi teknoloji devleri NSO Group şirketine dava açtı. 

NSO Group'un, WhatsApp'taki bir güvenlik açığından faydalanarak kullanıcı verilerine ulaşabileceği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine harekete geçen WhatsApp, şirkete yönelik dava açtı. Ancak NSO Group bir yandan suçlamaları reddetti, diğer yandansa hükümetler ile çalıştığı için dokunulmaz olduğunu, yapılan çalışmaların yasal olduğunu savundu. Ancak başta Microsoft olmak üzere Google, VMware ve Cisco gibi yazılım devleri, WhatsApp'la koalisyon kurarak davaya dahil olma kararı aldılar.

Bu arada, Pegasus isimli casus yazılımın yapamayacağı şey yok. Bu uygulamanın yüklendiği bir cihaz; gelen mesajları, arama kayıtlarını ve görüşmelerdeki konuşmaları, fotoğrafları, dosyaları, cihaz bilgilerini ve hatta cihaz konumunu bile takip edebiliyor. Yani uygulamanın yapabilecekleri, aslında fazlasıyla tehlikeli. Üstelik Suudi Arabistan, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi otoriter rejimlerin, Pegasus için NSO Group'la devasa anlaşmalar yaptığı ifade ediliyor. NSO Group sözcüleri, olayla ilgili açıklama yapmazken davanın nasıl sonuçlanacağı merak konusu.

Yorumlar
Günün Manşetleri