GÜNDEM

Yargıtay'dan skandal karar! Darbeci askerlerin beraati istendi

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimine katılan askerlerin emir altında olduklarını gerekçe göstererek beraat etmelerini istedi.

15 Temmuz darbe girişiminde ateş açan erlerle ilgili Yargıtay 16. Ceza Dairesi, beraat kararı verilmesini istedi.

HaberTürk yazarı Yasemin Güner, “15 Temmuz’da silah sıkma emrini uygulayan askerlerin ‘beraat’i istendi” başlıklı yazısında, 15 Temmuz darbe girişiminde emirle sokağa çıkarılan erlerle ilgili dikkat çeken bir gelişmeyi aktardı.

14 ER HAKKINDA BERAAT TALEBİ

Güner yazısında, TRT Harbiye binası ve Taksim'de meydana gelen ve 3 kişinin ölümü ile sonuçlanan olaylara ilişkin 31'i tutuklu 123 sanık hakkında açılan davada müebbet hapis cezasına çarptırılan 14 er statüsündeki asker hakkında beraat istendiğini belirtti.

"Askerlerin, emir altında oldukları, komutanlarının verdiği emirleri yerine getirmekten başka çaresi olmadığını da ortaya koyan bozma gerekçesi, pek çok davaya da emsal olacak" diyen Yesemin Güneri, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin müebbet hapis verdiği erlerle ilgili Yargıtay kararının gerekçesini şöyle özetledi: 

'YAŞLARI VE RÜTBELERİ OLAYI ANLAYACAK DÜZEYDE DEĞİL'

“Askeri darbeye teşebbüs suçunu işleyen terör örgütüne mensubiyeti tespit edilemediği, zorunlu askerlik hizmeti nedeniyle er olarak görev yapmakta iken, bir suç işlemek kastı olmaksızın, üstlerinden aldıkları emrin hukuka uygun olduğu zannı ile tatbikat yapma veya terör saldırısına müdahale edileceği gerekçesi ile olay gecesi silahlanarak, zırhlı araçlarla bağlı bulunduğu kışladan ayrıldıktan sonra gecikmeli de olsa darbeye teşebbüs suçunun icrai hareketlerinin gerçekleştirildiğini fark etmeleri üzerine, üstleri tarafından verilen halka ve güvenlik görevlilerine yönelik ateş etme emrine uymadıkları, amirlerin ısrarlı kanunsuz emirleri karşısında hal ve koşullara göre başka şekilde davranma olanağının bulunmadığı düşüncesi sonucunda, olay mahallinde kalarak silahla havaya ateş etmenin bir haksızlık oluşturmayacağı sonucuna varan faillerin ‘dolaylı haksızlık yanılgısı’ içinde bulundukları, bir başka deyimle hukuka uygunluk nedenlerinin hukuki varlığında hataya düştükleri, bu hatanın ex ante bir değerlendirme ile faillerin bilgi düzeyi gördüğü eğitim, yaşı, rütbe ve görevi içinde bulunduğu sosyal ve kültürel çevre koşulları, somut olayın özellikleri göz önünde bulundurulduğunda kaçınılmaz olduğu, suça ilişkin tipik hareketi gerçekleştirmiş olmalarına rağmen faillerin kusurluluğu tamamen ortadan kaldırılan nedenler gerçekleştiğinden TCK’nın 30/4. Maddesi yollamasıyla CMK’nun 223/3-d maddesi gereğince ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekirken oluşa uymayan ve yetersiz gerekçelerle atılı tüm suçlardan mahkumiyetlerine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir”

''DARBE GİRİŞİMİNDEN HABERSİZDİLER''

Askerler hakkında verilen mahkumiyetin bozulmasını isteyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, TRT Harbiye binasına yapılan baskınla ilgili de detaylı bir gerekçeye de imza attı: 

“Darbe girişimini önceden bilen rütbeli sanıklarca askerlere girişim hakkında hiçbir bilgilendirme yapılmamıştır. Minibüsün içinde tuşlu cep telefonları toplanmış, ancak bazı sanıklar telefonlarını vermemişlerdir. Taksim’deki gibi darbe girişimine katılan bazı birliklerin aksine bir binanın içine yerleştirilen askerler darbe girişimini erken saatlerde haber alarak protesto gösterilerine başlayan vatandaşlarla yüz yüze gelmemişler, girişimi de onlardan öğrenme şansları olmamış, yine bulundukları ortamda açık TV bulunmadığından darbe girişimini haber veren televizyon kanallarından gelen bilgileri öğrenme imkanından da yoksun kalmışlardır. TRT Harbiye binasına gelen erlerin darbe girişiminden habersiz, iletişim ve haberleşme imkanından yoksun ve tamamen izole durumda oldukları anlaşılmaktadır.”

Bu karar, halen yargılamaları devam eden ve FETÖ’cü olmadıkları halde bu suçtan mahkum olan diğer erler için de umut ışığı olacak.

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri