GÜNDEM

Yeni normalleşme başlıyor! 1 Haziran'da Türkiye'de neler değişecek?

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının açıklanmasının üzerinden 3 ay geçti. Ölümcül virüs ile mücadele son hız devam ederken vakaların azalması sonrasında normalleşme adımları atılmaya başlandı. 1 Hazirandan itibaren Türkiye yeni bir hayata başlıyor. Peki 1 Hazirandan sonra neler değişecek? İşte atılacak normalleşme adımları..

Sokağa çıkma kısıtlamasının pazar gecesi sona ermesiyle birlikte Türkiye 1 Haziran tarihinde yeni normaline geçiyor. 1 Haziran tarihinden itibaren artık kafeler açık olacak plajlar ise serbest. Fakat yeni normalde de hayat değişiyor. Peki Türkiye'de neler değişecek? Türkiye'yi yeni normalde neler bekliyor?

15 ilde sokağa çıkma kısıtlaması pazar günü sona eriyor. Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kod alındıktan sonra seyahat etmek serbest olacak. 

Fakat 65 yaş ve üzeri vatandaşların Seyahat İzin Belgesi almaları ve gidecekleri illerden en az bir ay boyunca dönmemek şartı ile tek yönlü olarak seyahat edebilmeleri uygulamasına devam edilecek.

Sokağa çıkma kısıtlaması devam eden 18 yaş ve altı çocuklar, yanlarında veli/vasisinin bulunması şartıyla (veli/vasi olan 65 yaş ve üzeri olanlar hariç) Seyahat İzin Belgesi almadan şehir içi ve şehirler arası yolculuk yapabilecek. Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak , konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlem başlatılacak" denildi