GÜNDEM

YouTube’da çocuklara yönelik skandal videolar! Bakanlık harekete geçti

Dünya çapında günde milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen video paylaşım sitesi YouTube’da skandal bir olay ortaya çıktı. YouTube’da çocuk istismarı sınırlarına giren konuları içeren animasyon filmleri yayınlandı. Konu ile ilgili Aile Bakanlığı harekete geçti..

YouTube’da çocuklara yönelik kan donduran başlıklar ve içerikler taşıyan videolar dolaşıyor. Bu videoların milyonlarca çocuk tarafından izlendiği ortaya çıktı. Aile Bakanlığı da her biri 300 bin ila 4 milyon izlenme oranlarına sahip videoları yayınlayan hesaplara erişimin engellenmesi için savcılığı başvuruda bulundu.

SKANDAL VİDEOLAR 4 MİLYON İZLENMİŞ
Çocukların yoğun olarak kullandığı YouTube’da çocuk istismarı sınırlarına giren konuları içeren animasyon filmlerinin her biri 300 bin ila 4 milyon izlenme oranlarına sahip. Bu videolar “Annem kapıyı çalmadan girdi, üvey babamla beni gördü” gibi başlıklar taşıyor.

SOSYAL MEDYA AYAKLANDI
Sosyal medyada “çocuk istismarı YouTube’da” hashtag’i ile gündem olan ve büyük tepkiye yol açan konu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık ‘Gerçek Hikâyeler’, ‘Hikâyem Bitmedi’, ‘İşte Benim Hikâyem’ ve ‘Hayatın Penceresi’ adını taşıyan dört hesapla ilgili YouTube yönetimi ve ilgili makamlarla iletişime geçerek savcılığa başvuruda bulundu.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ
Aile Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında, “Gündem olan YouTube kanalında yer alan içeriklerde aile ve toplum yapımızı bozan genel ahlak kurallarına aykırı ve çocuk cinsel istismarı içeren ifadelerin yer aldığı tespit edilmiştir. (...) Bakanlık olarak erişimin engellenmesi için YouTube ve ilgili kurumlar ile iletişime geçilmiş ve savcılığa başvuruda bulunulmuştur” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca açıklamada ailelerin çocuklarının izlediği her içeriği her alanda takip etmesinin önemi vurgulandı.

BTK VİDEOLARIN İZLENMESİNİ ENGELLEDİ
Açıklamanın ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) devreye girerek zararlı içeriklerin izlenmesini engelledi. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından ise sosyal medyada ‘genel ahlak kurallarına’ aykırı yayın yapan kanalların birçoğunun kapatıldığı, suç teşkil ettiği değerlendirilen içeriklerin de kaldırıldığı açıklandı.

Yorumlar
Günün Manşetleri