GÜNDEM

Ziya Selçuk'tan önemli açıklamalar! Okullarda ikili eğitime geçilecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yeni eğitim ve öğretim yılı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Ziya Selçuk LGS sınavıyla ilgili merak edilenlerin anlatırken ikili öğretime geçilebileceğini de açıkladı..

Koronavirüs tedbirleri kapsamında eğitime ara verilen okullar için yeni dönemde nasıl bir yol izleneceği merak konusu olurken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 24 TV'de önemli açıklamalar yaptı.. Milli Eğitim Bakanı yeni eğitim-öğretim yılıyla ilgili olarak "Tam gün eğitim yapan okullarımız duruma göre ikili öğretime geçebilir." dedi.

LGS İÇİN NASIL ÖNLEMLER ALINDI?
45 dakika bir ara var. O ara için de gerekli tedbirler alındı. Çocuklarımızın dışarı çıkması, içeri girmesi halinde maske ihtiyacı tekrar doğabilir.  Gözetmenler cerrahi eldiven giymek zorunda. Soru kitapçıklarını öğrencilerimize vermeyeceğiz. Karmaşayı istemiyoruz. 22 Haziran Pazartesi günü okullardan alabilirler. Geçen yıl 3870 okulda sınav yapmıştık. Bu yıl 18 bin okula çıkardık. 5 kat artış var. Öğrenciler sınav başladığında maskeyi çıkarabilirler.

3 HAFTALIK EĞİTİM ZORUNLU MU?
31 Ağustos zorunlu. Devlet ile birlikte başlamak zorunda. Öncesinde özel eğitim kurumu ister başlar ister başlamaz.

İKİLİ ÖĞRETİME GEÇİLECEK Mİ?
Senaryo A, B, C... Bunların hepsini hazırladık. Liselerimizin yüzde 1'inde ikili öğretim var. İlkokul ve ortaokullarda yüzde 12-13. Çok büyük bir kesimde ikili öğretim yok. Tam gün eğitim yapan okullarımız duruma göre ikili öğretime geçebilir. Sabahçılar-öğlenciler olur... Sınıfın yarısı sabah gelebilir, sınıfın yarısı öğle gelebilir. Ama bu böyle olacak anlamına gelmiyor.

OKULLARDA MASKE TAKILACAK MI?
Okullar açıldığı zamanki tabloya göre karar verilecek.

ATAMALAR NE ZAMAN OLACAK?
6-25 Temmuz tarihleri arasında sözlü sınavlar yapılacak, bir problem çıkmazsa. Atama sonuçlarını da 1 Eylül'de gerçekleştireceğiz.

EBA EĞİTİMİ NE KADAR SÜRECEK?
EBA üzerinden uzaktan eğitim yaz tatili süresince de sürecek. 2000'in üzerinde saat yayın yaptık. 93 branşta 674 öğretmen görev yaptı. Ders dışı etkinlikler de yapıldı. 7 milyondan fazla öğrenci EBA'da bulundu. 1 milyon 30 bin öğretmen EBA üzerinden faaliyette bulundu.

MESLEK LİSELERİ KONUSU
En çok önemsediğimiz 2-3 konudan bir tanesidir. Geldiğimiz günden beri sürekli 'mesleki eğitim' diyoruz. 53 sektörün her biriyle ayrı ayrı çalışmalar yaptık. Bize '11-12 madde var. Bunlar hayata geçerse o zaman büyük sıçrama olacak' dendi. Bunların tamamına yakınını hayata geçirdik. Mesleki eğitim konusunda büyük bir ekosistem oluşturuyoruz. Bu sürecin meyvelerini toplamaya başladık. LGS'de geçen yıl yüzde 1'lik dilimden bizim okullarımız öğrenci aldı. Bunun meyvelerini daha da toplayacağız dedik. Bu yaptırımlar Korona döneminde işimize yaradı. İnanılmaz mutlu olduk. Bu çalışmalar için çok yorulduk ama birden bire de bu yatırımların işe yaradı.

SORULAR ZOR MU OLACAK?
Biz kontenjanı bu yıl %50 civarında artırdık. Normalde arttırmamamız lazım. Hem öğrenci sayısında kısmi artış vardı hem de veli ve öğrencileri rahatlatmak için bu okulların kapasitelerini büyüttük. Bir rahatlama oldu şimdi. Soru zor da olsa kolay da olsa, bu kontenjana girecek öğrenci sayısı belli. Bizim zor-kolay sorumuz olmaz. Biz neden örnek sorular yayınlıyoruz? Uluslararası standarta sahip soru diyoruz. Sınavda görüp şaşırmasın diye binlerce soru yayınlıyoruz. Hafta sonu da EBA TV'den yardımcı oluyoruz. Böyle bir hizmet gerçekten yoktu.

KARNE NASIL OLACAK?
Dijital olarak karneyi alacak öğrenciler. En az risk neredeyse biz oradayız.

Yorumlar
Günün Manşetleri