MAGAZİN

Elif Şafak'ın son kitabı çalıntı mı? Yine intihalle suçlandı

Daha önce İskender, Ustam ve Ben isimli kitaplarında intihalle suçlanan Elif Şafak şimdi de son kitabı “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”de de intihal yaptığı iddiaları ortalığı karıştırdı.

Elif Şafak 2019 tarihli son romanı “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”de intihal yapmakla suçlanıyor. Bir haftadır gündemde olan bu iddia dün yine Twitter'daki paylaşımlarla TT oldu. 

Twitter kullanıcıları Şafak’ın Kahraman Çayırlı’nın 2007 tarihli romanı “Hayat Kadınları Aldatmaz”dan yola çıktığını, karakterleri hatta isimleri bile harflerin yerlerini değiştirerek kullandığını iddia etti.

Elif Şafak’ın Booker’a aday kitabı “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”ye dair iddialar bunlarla sınırlı değil.

Hayat Kadınları Aldatmaz’daki “dansöz” ve “mezarlık” sahnelerinin çok az farkla kullanıldığı, kitapta Şafak’ın Leyla’sının ölümünün ardından 10 farklı dakikasının anlatılırken Hayat Kadınları Aldatmaz’da Aysel’in 10 farklı gününün anlatıldığına dikkat çekiliyor.

elif şafakÇayırlı’nın kitabında yer alan Aysel’in en yakın arkadaşı olan transeksüel karakter ve ailesinin zoruyla ona gelen eşcinsel karakterlerin de Şafak tarafından kullanıldığı söyleniyor.

İddialara göre Kahraman Çayırlı’nın “Aysel” ve “Adin” adlı karakterleri “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”de Leyla ve Dali adlarıyla kullanılıyor. Şafak’ın 80 sayfalık “Hayat Kadınları Aldatmaz”ı okuyup bir şablon olarak kullandığı ve içini doldurduğu da iddialar arasında.


İntihale konu olan kitabın yazarı Kahraman Çayırlı’nın ise henüz iddialara dair bir açıklaması yok.

DOSYASI KABARIK

Elif Şafak, intihal iddiaları ile ilk kez karşı karşıya kalmıyor.

Şafak’ın ismi daha öncede çok kez intihalle anılmıştı. 2011 yılında çıkardığı ‘’İskender’’ isimli kitabı da İngiliz yazar Zadie Smith’in ‘İnci Gibi Dişler’ kitabından intihal edildiği iddia edilmişti.

Şafak’ın 2012’de Habertürk’teki yazılarından derleyerek çıkardığı Şemspare kitabının kapak tasarımının da 2008 yılında İspanyadaki bir enstalasyon çalışmasından alındığı iddia edilmişti.

2013 yılıda çıkardığı “Ustam ve Ben” adlı kitabının ise konusunun yazar Jose Saramago’nun “Filin Yolculuğu” kitabından alındığı iddia edilmişti.

Yine sosyal medyada Şafak’a ait bir paragrafın Chuck Palahniuk‘in “Gösteri Peygamberi”nde aynen yer aldığı ileri sürülmüş ancak bu iddia kanıtlanamamıştı.

elif şafak

Yorumlar
Günün Manşetleri