MAGAZİN

Diriliş Ertuğrul'un Turgut Alp'i sevenlerini şaşırttı! Cengiz Coşkun aslında....

Diriliş Ertuğrul'un Turgut Alp'i sevenlerini şaşırttı! Cengiz Coşkun aslında.... 5 sezon boyunca reyting rekorları kıran Diriliş Ertuğrul dizisinin Turgut Alp'i Cengiz Coşkun performansıyla takdir toplamıştı. Diriliş Ertuğrul dizisinin final yapmasıyla birlikte başlayan devam projesi Kuruluş Osman'a gelip gelmeyeceği merak edilen Turgut Alp, hakkındaki her şey sevenleri tarafından yakın takibe alındı. Diriliş Ertuğrul'un Turgut Alp'i Cengiz Coşkun'un nereli olduğunu duyanlar şaşırdı.

TURGUT ALP GERÇEKTEN VAR MI?

Geçmişe ışık tutan tarihi belgelerden edinilen bilgilere göre, Turgut Alp Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in sırt sırtına cenk ettiği silah arkadaşlarından biriydi. Fakat farklı tarihi kaynaklarda Turgut Alp'e ilişkin değişik rivayetlerde mevcuttur. Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nden öğrenilen bilgilere göre Turgut Alp gerçek bir tarihi şahsiyet değil. Ansklopedi'de yer alan ifadelerden anlaşıldığına göre Turgut Alp, halk arasında rivayet edilen efsanevi bir kişidir. Tüm bunlara rağmen ilk Osman kroniklerinin yanında farklı Bizans tarihi kaynaklarında, askeri faaliyetler başlığı altında ismi telaffuz edilmiştir. Turgut Alp, hakkında merak edilen bir diğer husus ise Alp ünvanıdır. Turgut Alp'in isminde bulunan Alp sıfatı aslında bir unvanı temsil etmektedir. Muhtemelen ismindeki Alp ünvanı onun yahut pederinin Selçuklu Devleti'nin emrinde dirlik sahibi birisi olduğundan kaynaklıdır. Osmanlı Devleti'nin ilk kaynaklarından elde edilen bilgilere göre Turgut Alp, Osman Bey'in yakın dostudur ve Yarhisar'ın fethinde önemli pay sahibidir. Yine kaynaklardan elde edilen bilgilerde Turgut Alp'in şehrin muhasarasında Osman Bey'e yardıma geldiği söylenir. Tarihi belgelere göre İnegöl'ün fethinde şehrin tekfuru Aya Nikola, Türkler'e karşı kötü niyetli yaklaşımlarda bulunmuştur. Bu sebeple Aya Nikola'nın idam edilmesine karar verilmiştir. Ardından Nikola'dan boşalan şehrin idaresi koltuğunun Turgut Alp'e devredildiği söylenir.

Turgut Alp o tarihten sonra birçok cenkte nen ön saflarda yer aldı. Yine Osmanlı tarihinin akıllara kazınmış şahsiyetlerinden Köse Mihal ile sırt sırta vererek Orhan Bey'in en sadık dostlarından olmuştur. Eski ismi Atranos olan Orhaneli'nin fethinde Orhan Bey ile birlikte cihat etmiştir. Orhaneli'nin fethinde bizzat bulunan  Turgut Alp'in 735 (1334-35) yılında henüz vefat etmemiş olduğu bilgisine epeyce yaşlı olduğu anlaşılmaktadır.

Osman Bey'in pusat arkadaşı Turgut Alp hakkında bilinenler bununla da sınırlı değildir. İnegöl civarında bulunan Keşiş Dağı'nın eteklerinde yaşayan dervişandan Geyikli Baba isimli bir zat ile yakınlığı olduğuna dair anlatılar da söylenegelmiştir. Turgut Alp'in hatırasının yaşatılması amacıyla ismi, İnegöl'ün bulunduğu bölgeye verilmiş ve orası artık Turgut-ili diye isimlendirilmiştir. Döenmin öde gelen isimlerinden Âşıkpaşazâde, Neşrî ve diğer tarihçiler İnegöl bölgesini Turgut-ili şeklinde ifade etmişlerdir. İnegöl civarına verilen bu isim, 16. yüzyıldan sonra kullanılmaz olmuştur.

Diriliş Ertuğrul dizisinin hayranları tarihteki Turgut Alp ismindeki şahsiyeti olduğu kadar dizide Turgut Alp karkaterini canlandıran Cengiz Coşkun hakkındaki bilgileri de merak ediyor. En çok merak edilenlerden biri de Cengiz Coşkun'un nereli olduğu...

İşte Cengiz Coşkun ve diğer merak edilen ünlülerin memleketleri...