MAGAZİN

Osmanlı Devleti salgın hastalıklarla nasıl mücadele etti? Tarihte alınmış karantina tedbirleri

Dünyanın ileri gelen devletleri bile koronavirüs salgınıyla sebebiyle çaresiz kaldı. Ekonomiler büyük zarara uğradı ve hayat adeta durdu. 2020 yılında, insanlık koronavirüs karşısında çözüm üretemezken, yıllar yıllar önce başlayan salgın hastalıklara nasıl tedbir alınıyordu? Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyılda aldığı salgın hastalık önlemleri nelerdi? O dönem İstanbul'da bulunan Kabe örtüsü nasıl karantinaya alındı? Detaylar, sizler için haberimizde...

OSMANLI DEVLETİ'NİN SALGIN HASTALIK SINAVI: 'KOLERA'

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivlerinde'n elde edilen bilgilere göre; 1847-1848 ila 1892-1895' yılları arasında Osmanlı'nın başkenti İstanbul'da ve diğer vilayetlerinde ortaya çıkan kolera salgını aynı bugünkü gibi bir korku, endişe ortamının ortamının oluşmasına sebep oldu. 

Peki, Osmanlı Devleti kolera salgınına karşı nasıl tedbir aldı?

CİDDİ TEDBİRLER ALINDI

Kolera salgını Osmanlı Devleti'nde 'illet- adiyye' olarak isimlendirildi. Onlarca kişinin ölümüne sebebiyet veren kolera salgınına karşı devlet yönetimi, bu salgına karşı ciddi tedbirler aldı.

ÖNLEMLER ÜLKE GENELİNE YAYILDI

Kolera salgınına karşı alınan hayati önlemler, İstanbul'u Kudüs'ü, Beyrut'u Bağdat'ı ve Mekke'yi kapsayacak şekilde hayata geçirildi.

KABE ÖRTÜSÜ KARANTİNAYA ALINDI

1847-1848 yıllarında İstanbul'da kolera salgını yaşanırken, Mekke'den getirilen Kabe örtüsü de burada bulunuyordu. Salgın hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte, Kabe örtüsü karantinaya alındı.