MEDYA

Dünya basınından Erdoğan manşetleri

Trump'ın, Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinin ardından Suriye'den çekilme kararı alması dünya basınında çok ilginç haber ve analizlerle duyuruldu.

Fırat'ın doğusuna yönelik düzenlenecek olası bir harekat öncesi, Trump, geçtiğimiz Pazar günü Erdoğan'la görüşmesinin ardından sürpriz bir adım attı.

ABD Başkanı, "Bölgeden çekiliyoruz" diyerek dünya kamuoyunu ayağa kaldırdı. 

Pazartesi günü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın Washington'un tavrını değiştirmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Türkiye'nin operasyonunun her an olabileceğinin sinyalini verdi. Erdoğan, "Daha önce de söylediğimiz gibi bir gece ansızın gelebiliriz" dedi.

Bu açıklamalardan hemen sonra dünya basını ilginç manşetler atmaya başladı. 

BU KARAR ERDOĞAN İÇİN ZAFERDİR

Amerikan'ın Sesi, “Trump'ın Suriye'den Çekilme Kararı Erdoğan İçin Bir Zaferdir” başlıklı haberinde, “Trump'ın, Amerikan askerlerini Suriye'nin kuzeyinden çekerek, bölgedeki Kürt gruplara karşı Türkiye'nin operasyonunun önünü açması çoğunlukla, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomatik bir zaferi olarak görülüyor” yorumunda bulundu.

ÜSTÜNLÜĞÜ ERDOĞAN'A KAPTIRDI

Newsweek dergisi, görüşmeyle ilgili ilk elden bilgi sahibi olan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Trump’ın bu konuşma sırasındaki müzakerede, üstünlüğü karşı tarafa yani Erdoğan’a kaptırdığını, ABD Başkanı'nın sağlam durmadığını iddia etti.

Trump’ın Erdoğan’la telefon görüşmesinin içeriğinden haberdar olan Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, Newsweek dergisine konuştu. Söz konusu kaynak, "Trump müzakerede üstünlüğü karşı tarafa kaptırdı, asker çekmeyi sadece karşılığında bir şey alacakmışız gibi göstermek amacıyla onayladı. Ama bir şey almadık" dedi.

Aynı kaynak, “Başkan’ın omurgası olmadığı için ABD ulusal güvenliği önümüzdeki uzun yıllar boyunca sürecek bir tehlike dönemine girdi” dedi.

ERDOĞAN'A BOYUN EĞDİ

New York Times, “Donald Trump Suriye politikasının ne olduğunu biliyor mu?” başlıklı başyazısında, Başkan Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baskısına boyun eğdiğini ve Türkiye’nin Kürt güçleri sınır bölgesinden uzaklaştırmak için bölgeye girmesinin önünde engel oluşturmayacağını yazdı.. Hatta gazete, Trump’ın açıklamasında kullandığı üslubun, Türkiye’nin yapacağı hamleye destek verir nitelikte olduğunu kaydetti.


Yorumlar
Günün Manşetleri