MEDYA

Türkiye'nin Libya hamlesi Amerika ve İsrail'i nasıl panikletti? Ardan Zentürk anlattı

Youtube'dan yaptığı Libya yayınlarıyla dikkat çeken gazeteci Ardan Zentürk, Libya'da yaşanan son gelişmeleri ve süreci gazeteci Hatice Kübra Özdemir'e değerlendirdi. Ardan Zentürk Türkiye'nin Libya hamlesinin Amerika'yı ve İsrail'i paniklettiğini belirtti.

Koronavirüs sürecinde 65 yaş sınırına takılan gazeteci Ardan Zentürk, evden çıkmadığı günlerde 24 TV'deki yayınlarına ara verdi ama Youtube yayınlarıyla haberciliğe devam etti.

Çektiği dış politika ve Libya konulu videolarla 2 ay gibi kısa bir sürede Youtube'da 40 bin aboneye ulaşan Ardan Zentürk, geleneksel medya ve dijital medya arasındaki farkı ve Libya'da yaşananları gazeteci Hatice Kübra Özdemir'e anlattı. 

LİBYA'DA NELER OLUYOR?

Ardan Zentürk, Libya'da yaşanan son durum ile ilgili şunları söyledi:

Libya stratejik açıdan Avrupa'ya çok yakın bir noktada Kuzey Afrika ülkesi ve NATO'nun güney kanadında. NATO2nun güvenliği ve Avrupa'nın güvenliği açısından çok kritik bir noktada. Libya ayrıca dünyada en kolay, zahmetsiz ve maliyetsiz petrol çıkarılan bir ülke. Çok geniş bir petrol alanları var, kazdığınız yerden petrol çıkıyor. Dünyanın Venezuela'dan sonra en kaliteli petrolü. İnsanlık tarihinin son petrol savaşlarını yaşıyoruz. Petrol şirketleri 7 kardeştir ve bu şirketler son karı da toplamadan rahat etmeyecekler. 

ardan zentürk

Libya'da şu anda 11 petrol şirketi arama faaliyetlerini yürütüyor. Rusya "Suriye'den sonra ben bir de Libya'ya ineyim, Akdeniz'de tam olarak bulanayım, NATO'culara da bir kafa atayım" dedi. Rusya, BAE, Mısır, Fransa Hafter'i destekledi, biz de seçilmiş meşru hükümeti destekledik. Onlar Hafter'in kazanması durumunda ordaki petrolleri Hafter üzerinden elde edebileceklerini düşündüler. Ve tabi Türkiye bu planı bozdu. Beklenti Hafter'in Trablus'u alması ve petrollerin paylaşılması ve Rusya'nın da üs sahibi olmasıydı. 

TÜRKİYE, AMERİKA VE İSRAİL'İ NASIL PANİKLETTİ?

Türkiye Şubat ayından bu yana NATO üyesi olmasına rağmen, NATO'dan bir dirhem destek almadan Rusya'yı iki stratejik noktada durdurabilen tek ülke. İdlib'de Rusya resmen geliyordu, biz Rusya'yı İdlib'de M4 karayolunda durdurduk. Trablus'u alıyordu, şimdi Sirte'yi hedef yapıyor, biz Sirte'de durdurduk.

Yani Türkler NATO'ya sırtını dayamadan Rusya'yı 2 yerde durdurdu.

Bu Amerika için bir panik, İsrail için daha büyük bir panik. Niye? Çünkü onların bütün derdi bizim onlara şu ya da bu şekilde mahkum olmamız. Ama biz yerli savunma sanayimiz ve ordumuzla Suriye'de, Irak'ta, Libya'da aynı anda çok sonuç alıcı harekat yapıyoruz. Kimi durduruyoruz? Bütün herkesi. Bizim Kuzey Irak'ta bombalayıp inlerine girdiğimiz adamlar, Suriye'de ABD'nin müttfekiydi. Bunlar önemli ölçütler. 

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri