SAĞLIK

60 yıldır tedavisi bulunamayan Kawasaki hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

İngiltere'de koronavirüs bulaşmış birçok çocukta görülen 'Kawasaki hastalığı', salgın döneminde insanları tedirgin etti. Dünyanın farklı yerlerinden birçok insan 'Kawasaki hastalığı'nı merak ederek, 'Kawasaki hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?' ve 'Kawasaki hastalığı tanı kriterleri nelerdir?' şeklinde araştırma yapmaya başladı. Peki, henüz koronavirüsün etkisi geçmemişken yeni bir endişeye sebep olan 'Kawasaki hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?' Merak edilenleri haberimizde derledik...

Dünya henüz koronavirüs travmasını atlatamamışken İngiltere'den, insanları endişeye sürükleyen yeni bir hastalık haberi geldi. İsmi 'Kawasaki hastalığı' olarak bilinen rahatsızlık, sıklıkla çocuklarda görülüyor. İngiltere'de koronavirüs bulaşmış olan çocuklarda teşhis edilen 'Kawasaki hastalığı', merak dilen birçok soruyu da beraberinde getirdi. Milyonlarca insan 'Kawasaki hastalığı' hakkında malumat edinmek maksadıyla internette araştırma yapmaya başladı. İngiltere'den gelen haberleri duyan birçok insan, arama motorlarından, 'Kawasaki hastalığı nedir?' 'Kawasaki hastalığı bulaşıcı mı?' ve 'Kawasaki hastalığı belirtileri nelerdir?' şeklinde sorgulama yaptı. Peki, 'Kawasaki hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?' İnsanların merak ettikleri tüm soruların cevabını haberimizde sizler için derledik...

KAWASAKİ HASTALIĞI NEDİR?

Medikal Park hastanelerinin internet sitesinden aktarılan bilgilere göre, Kawasaki sendromu olarak da bilinen Kawasaki hastalığında, hastanın vücudundaki orta büyüklükteki damarlarda enflamasyon gelişir. Bu duruma tıpta vaskülit denir. Enflamasyon en çok kalbe kan taşıyan koroner arter damarlarda gözlenir. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Çocuk İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tezer, “Japonya’da Tomisaki Kawasaki adlı bir pediatrist tarafından tesadüfen bulunmuş bir hastalık. Üzerinden 60 yıl geçse de halen tanısının tam bilinmediği, sebebinin bilinmediği bir hastalık. Kawasaki hastalığı küçük damarların iltihabı ile giden bir hastalık. Damarların iltihabı olabiliyor. Bu küçük damarları tutuyor. Özellikle de kalbin ve kronerlerin iltihabı ile gittiğinden o bölgede inflamasyon meydana geliyor. Sebebi maalesef hala belli değil.” ifadelerini kullandı.

KAWASAKİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kawasaki hastalığ belirtilerine dair kendisine yöneltilen soruya cevap veren Tezer, şu ifadeleri kullandı:

“Hastanın 5 gün düşmeyen bir ateşi oluyor. Verdiğimiz ateş düşürücülere yanıt vermiyor. Yanında gözde kızarıklık, dudakta ve ciltte kızarıklık gibi, parmak uçlarında soyulma gibi bir tablo ile seyrediyor. Daha küçük çocuklarda hastalık kendisini biraz gizleyerek sürebiliyor.”