SAĞLIK

Covid-19 Aşısında sevindiren haber geldi! Maymunları Tamamen İyileştirdi!

Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs için Oxford Üniversitesi'den açıklama geldi. Açıklamaya göre, tedavi için üretilen aşının önümüzdeki ay, 6 bini aşkın insan üzerinde test yapılacağı düşünülüyor.

Dünyanın birçok yerinde bilim insanları, Covid-19'a karşı geliştirilecek aşının üretimi için canla başla çalışırken, Oxford Üniversitesi, bu konuda biraz daha önde olduğu anlaşılıyor. ABD'de maymunlar üzerinde test edilen aşının umutlandıran sonuçlar ortaya koyduğu aktarıldı.

OXFORD, DİĞER EKİPLERE GÖRE DAHA ÖNDE

Bilim insanları, geliştirilen aşıların kullanımının uygun olup olmadığına dair araştırmalar yapmak için yüzlerce insan üzerinde aşıları test etti. Bir yandan da Oxford'un Jenner Enstitüsü'nde araştırmalarını sürdüren bilim insanları, geçtiğimiz yıl insanlar üzerinde kullanılmasının güvenli olduğu kanıtlanan bir aşı üretimi gerçekleştirdikleri için diğer ekiplere göre araştırmalarını daha önce bitirecek gibi duruyor. Jenner Enstitüsü'nde bulunanlar, geçtiğimiz yıl bu aşıyı eski bir corona virüse karşı üretmek için çalışmaya başlamıştı. 

Bu nedenle Oxford, Covid-19 salgınında atılması gereken ilk adımları diğer ekiplere göre daha hızlı gerçekleştirdi. Oxford'daki bilim insanları, aşıyı önümüzdeki ay 6 bini aşkın insan üzerinde test etmeyi ve işe yaradığı sonucuna varmak istiyor.

28 GÜNÜN ARDINDAN TAMAMEN İYİLEŞTİLER

New York Times'ın yaptığı haber ışığında, Oxford'daki ekip, denetleme kurumlarından bir an önce "acil durum onayı" almayı ve onayla beraber gelecek Eylül ayına birkaç milyon doz aşının üretimini yapmayı bekliyor.

Oxford, istenen onay hakkında olumlu geri dönüşler aldı ve geçtiğimiz ay Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün Rocky Dağları Laboratuvarı'nda bulunan altı rhesus maymunu üzerinde tek doz bu aşıdan kullanıldı. Maymunlar, aşırı dozda virüsle temas halinde bulundu ve bilim insanları, enfekte olmuş maymunların 28 günün ardından tamamen eski sağlıklarına kavuştukları yönünde bir açıklama yaptı.

Yorumlar
Günün Manşetleri