SAĞLIK

İçme suyunda tespit edildi! Beyin yiyor

ABD'nin Texas eyaletinde yetkililer, musluk suyuna karışan beyin yiyen amip tehlikesine ilişkin vatandaşları uyardı.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Lake Jackson kentinde şebeke suyunda ölümcül beyin yiyen amip tespit edildi. 

Kent sakinlerinden çeşme suyunu kullanmamalarını isteyen yetkililer, tehlikenin büyük olduğu ve kirli içme suyunun ölüme neden olacağı konusunda uyardı. 

İlk olarak ABD'de ortaya çıkan 'naegleria fowleri’ adlı tek hücreli canlının yol açtığı beyin yiyen amip olarak bilinen hastalığın Türkiye'de de görüldüğü açıklanmıştı.

Yapılan peş peşe açıklamaların ardından beyin yiyen amip nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir soruları gündeme geldi. Peki Beyin yiyen amip nedir, insanlara nasıl bulaşıyor? İşte merak edilen detaylar.

BEYİN YİYEN AMİP NEDİR?

Naegleria fowleri hastalığında tek hücreli amip, beyinde enfeksiyona yol açıyor ve vakalar genellikle ölümcül oluyor. Çoğunlukla göl ve nehir gibi tatlı sularda bulunan tek hücreli Naegleria fowleri, sadece burun yoluyla bulaşıyor ve insandan insana geçmiyor. Enfeksiyonlar ABD'nin güney eyaletlerinde görülüyor. Florida'da 1962'den beri sadece 37 vaka rapor edildi.

Ancak enfeksiyonun ölümcül olması nedeniyle DOH, Hillsborough bölgesinde yaşayanlar için uyarı yayımladı, çeşmeler, göl, nehir, yapay göl ve kanallar gibi su kaynaklarında dikkatli olunması çağrısı yaptı.

Koku alma kanalına giren amipler, burun içi mukozayı geçerek koku alma siniri (nervus olfactorius) yolu ile beyin-omurilik sıvısı (BOS) ve beyine yerleşirler. Ani ölümcül bir hastalık olan ve Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) olarak adlandırılan menenjitlere sebep olurlar. Burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrıları belirtileri görülür. Kısa sürede şuur bulanıklığı ve koma ile ölüm meydana gelir.

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri