SAĞLIK

Koronavirüs belirtileri neler, nasıl korunulur?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının ardından koronavirüsle ilgili en çok merak edilen soruların yanıtını haberimizde topladık.

Koronavirus’un bulaşmasında merkezi otoritenin yanı sıra bireylerin davranışları ve tutumlarının virüsün yayılmasının önlenmesinde çok önemli olduğunu hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, "Solunum yolu ile bulaşma en önemli yol. 

Bazı virüsler havada uzun süre kalıyorlar. Bu yeni virüsün ise havada asılı kalma durumu net değil. Bu anlamda sanki öyleymiş gibi davranmak mantıklı. Hem yaymamak hem de almamak için, maske takmaya kadar gidebilecek önlemler alınmalı" dedi.

Yeni Koronavirus Nedir?

Solunum yolu ile yani, çok kısa zamanda geniş kitlelere ulaşabilip hastalandırabilecek bir bulaşma yolu ile bulaşan, Çin’de ortaya çıkmış bir virüstür. Çin, çok çeşitli besinlerin (hayvan, böcek vb.) yoğun tüketildiği, çok kalabalık bir ülke olduğu için, aslında hayvanların taşıdığı bazı mikroplar insana adapte olma imkânını sıklıkla orada buluyorlar.

Bu mikroplar yepyeni ortaya çıktıkları için onlara karşı "bağışık" olma durumumuz "sıfır" oluyor; yani virüs, hastalanma potansiyeli olan herkesi hastalandırıyor.