SAĞLIK

Koronavirüs'ün arkasından Bill Gates çıktı

Tüm dünya Çin'de ortaya çıkan koronavirüs salgının yayılma hızını dehşetle izliyor. Peki bu virüs laboratuvar ortamında üretilmiş olabilir mi? Bill Gates, 2018 yılında Coronavirüs benzeri bir salgın için simülasyon hazırlatmış.

Bill Gates Vakfı'nın 2018 yılında hazırladığı simülasyona göre Çin'in doğusunda başlayıp tüm dünyaya yayılan ve 6 ayda 32 milyon insanı öldüren bir salgını öngördüğü açıklandı.

Bill Gates Coronavirüs için şu ifadeleri kullandı;

‘’Savaş için hazırlandığımız gibi buna hazırlanmalıyız. Eğer tarihten öğrendiğimiz bir şey varsa, o da ölümcül yeni bir hastalığın ortaya çıkması ve dünyaya yayılmasıdır. Bu önümüzdeki on yıl içinde kolayca gerçekleşebilir’’

Dünya nüfusu arttıkça ve insanlık vahşi ortamlarda yaşadıkça yeni patojenler her zaman ortaya çıkar. Bireysel insanlar ya da küçük gruplar için dünya çapında orman yangını gibi yayılabilen silah haline gelen hastalıklar yaratmak daha kolay hale geliyor.

Gates’e göre, küçük devlet dışı bir aktör, bir laboratuarda çiçek hastalığının daha da ölümcül bir formunu oluşturabilir. Ve birbirine bağlı dünyamızda, insanlar her zaman bir kıtadaki şehirden, uçağa atlayarak saatler içinde diğerine geçiyor.

Gates, Hastalık Modelleme Enstitüsü’nün 1918 salgınında 50 milyon insanı öldürenlerden biri gibi yeni bir gribin muhtemelen altı ay içinde 30 milyon insanı öldürebileceğini gösteren bir simülasyon sundu.

Ve daha sonra bizi gafil avlayacak olan hastalık, SARS ve MERS virüslerinde olduğu gibi bir salgının başlangıcını ilk olarak gördüklerimizden biri olması muhtemel.

Gates, dünya hükümetlerine 30 milyon insanı öldürebilecek silahların şu an yapım aşamasında olduğunu söyleseydiniz, bu tehlikeye karşı acil bir şekilde hazırlanmayı düşünürlerdi..

“Biyolojik tehditler söz konusu olduğunda, bu aciliyet duygusunu göremiyoruz” dedi. “Dünya, savaş için hazırlandığı gibi aynı ciddiyetle salgın için de hazırlanmalı.”

GELECEK SALGINI DURDURMAK
Gates bir keresinde ordunun, çiçek hastalığı salgınına karşı bir çeşit savaş tatbikatı canlandırmayı denediğini ve sonucun “çiçek hastalığı bir, insanlık sıfır” olduğunu söyledi.

Ancak, bir sonraki virüse veya bakteriyel tehdide daha iyi hazırlanabileceğimizi düşündüğünü söyleyerek iyimser birisi olduğunu tekrarladı. Bazı yönlerden, daha önceki salgınlara göre şimdi daha iyi hazırlandık.

Birçok durumda, hayatta kalma oranını iyileştirmek için en azından bir şey yapabilen antiviral ilaçlarımız var. Griple ilişkili zatürree gibi ikincil enfeksiyonları tedavi edebilen antibiyotiklerimiz var.

Ayrıca evrensel bir grip aşısına daha yaklaşıyoruz; Gates Cuma günü yaptığı duyuruda, Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın gelişimini teşvik etmek için 12 milyon ABD Doları tutarında hibe teklif edeceğini duyurdu. Ve biz de hızlı teşhisde daha da iyiye gidiyoruz, ki bu zorunludur, çünkü yeni bir hastalık ile mücadele etmenin ilk adımı karantinadır.

Bu hafta, Science dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma makalesinde, hastalıkları hızlı bir şekilde tespit etmek ve bunları bir ev gebelik testinde kullanılan aynı kağıt şeridi gibi kullanarak tanımlamak için gen düzenleme teknolojisi Crispr’u kullanmanın bir yolunu geliştirdi.

Ancak, en son Ebola salgınına küresel tepki gösterildiğinden, bir hastalığın tehdidini hızla tanımlamak ve bir cevabı koordine etmek için henüz yeterince iyi değiliz.

Gates, yanıtların koordine edilmesine yardımcı olmak için askeri makamlar ve hükümetler arasında daha iyi bir iletişimin olması gerektiğini söyledi. Ve hükümetin, ortaya çıkan ölümcül hastalıklarla mücadele etmek için teknoloji ve araçlar geliştirmeye geldiğinde özel sektörün yardımını hızla listelemenin yollarını bulmaları gerektiğini düşünüyor.

Melinda Gates geçtiğimiz günlerde, küresel bir salgın tehdidinin, ister doğal olarak ortaya çıkmış olsun isterse düzenlenmiş olsun, bunun insanlık için belki de en büyük risk olduğunu söyledi.

Yorumlar
Günün Manşetleri