SAĞLIK

Koronavirüs'ün bulaşmasını engelleyecek ilaç bulundu mu?

Tokyo Üniversitesi'nde görev yapan uzmanlar, normal şartlarda farklı bir hastalığın tedavisinde kullanılan , koronavirüsü insan hücrelerine girişinde bloke edebileceğini açıkladı.

Yeni yapılan araştırmaya göre, Nafamostat virüsün zarf yapısının, konak hücre membranına yapışmasını engelleyerek , virüs enfeksiyonunu engelliyor.

Gerçek Bilim'de yer alan habere göre; geçtiğimiz günlerde Alman araştırma grubu tarafından tanımlanan Camostat Mezilat'ın sadece onda bir konsantrasyonunda nafamostat verilmesiyle virüsün hücre membranına tutunmasını engelliyor. 

Hem Nafamostat, hem de Camostat Japonya’da pankreatit ve diğer hastalıkların tedavisinde geliştirilen ilaçlardır. Bu ilaçlar yıllardır Japonya’da ilaç olarak reçete edilmekte ve yeterli klinik veriye sahiptir.

NİSAN'DA KLİNİK DENEMELER BAŞLIYOR

Tokyo Üniversitesi Nisan 2020’de bu iki ilacın COVID-19 tedavisi için klinik denemelerine başlayacak.

Tokyo Üniversitesi Tıp Bilimleri Enstitüsü Asya Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Jun-ichiro Inoue ve Yrd. Doç. Dr. Mizuki Yamamoto, Nafamostat’ı COVID-19 ile savaşta güçlü bir aday olarak gösteriyor.


HENÜZ İLACI BULUNAMADI

DSÖ COVID-19’u pandemi ilan etse de, halen etkili bir COVID-19 tedavisi bulunamadı. Bu nedenle ilacın acilen geliştirilmesi gerekiyor.

Prof. Dr. Inoue, yaptığı açıklamada, “SARS-CoV-2 enfeksiyonu hızla tüm dünyaya yayılırken, bir ilacın yeni bir amaçla kullanılması, güvenirlik verilerine sahip ilaçlar arasından gerekli ilacı tespit etmek açısında çok değerli görünüyor” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs (corona virus) kısa sürede dünyaya yayılarak, binlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘pandemi’ (küresel salgın) ilan ettiği koronavirüs Türkiye’de de görülürken, 131 kişi yaşamını yitirdi.

Yorumlar
Günün Manşetleri