SAĞLIK

Pandemi nedir? Pandemik hastalık ne demek?

Pandemi, pandemik hastalık ve pandemi kurulu, koronavirüsü ile birlikte hayatımıza giren kavramlar oldu. Peki, pandemi nedir?

Covid-19 adı verilen yeni koronavirüsün yayıldığı ülke sayısının artması ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) pandemi ilanında bulunmuştu. Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, aldıkları kararı şu sözlerle duyurdu: "Binlerce kişi hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor. Virüsün yayılma hızı, ciddiyeti ve yetkililerin gerekli önlemleri almaması bizi alarm seviyesine getirdi. Bu nedenle Covid-19'u pandemik bir hastalık ilan ediyoruz." Bu açıklama ardından pandeminin yanı sıra pandemi hastaneler ve pandemi kurulu gibi kavramlar da hayatımıza girdi. Peki, pandemi tam olarak nedir, pandemi hastaneler neye göre belirleniyor, pandemi kurulunun görevleri neler?

PANDEMİ NEDİR? 
Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel isimdir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tanımlamasına göre bir pandemik; nüfusun daha önce maruz kalmadığı bir hastalığın ortaya çıkışı, hastalığa sebep olan etmenin insanlara bulaşması ve tehlikeli bir hastalığa yol açması ve hastalık etmeninin insanlar arasında kolayca ve devamlı olarak yayılması olmak üzere 3 şarta bağlıdır.

PANDEMİ KURULU NEDİR? 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla oluşturulan pandemi kurullarının başkanlığını illerin valiler yapıyor. Pandemi kurullarında koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirlerin en etkili şekilde uygulanması, bugüne kadar alınan tedbirlere vatandaşların en üst düzeyde riayet etmeleri ve vatandaşların zorunlu haller dışında evlerinden çıkmamalarının sağlanmasına yönelik konular görüşülüyor. 

İl pandemi kurullarının toplantılarında, 30 büyükşehir başta olmak üzere sosyal izolasyon ve iller bazında sosyal mesafeyi en üst seviyeye taşıyacak her türlü ilave tedbir karara bağlanacak. Alınan bu kararlar valilerce vakit kaybetmeksizin uygulamaya geçirilecek.

Valiler tarafından illerin özel durumları göz önünde bulundurularak il pandemi kurulu tarafından alınacak ilave tedbirler, gerekli koordinasyonun sağlanması için başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşılacak. Tüm illerimizde valilerin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak gerektiğinde ilave tedbirler kararlaştıracaktır.