SAĞLIK

Prof. Mehmet Ceyhan'dan kritik uyarı! Normalleşirken bunu yaparsak başa dönebiliriz

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüsün sona ermesinin ardınan normalleşme uygularken en çok dikkat edilmesi gereken durumları tek tek açıkladı.

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Prof. Ceyhan ile Koronavirüs salgınında gündeme gelmeye başlayan normalleşme sürecine ilişkin konuştu.

BİR SİPERDE BİZ DİĞERİNDE VİRÜS VAR

"Bir siperde biz, diğerinde virüs var. Virüsün ateş gücü azaldı diye siperden tüm orduyu çıkaramayız" diyen Prof. Dr. Ceyhan, "Önce sürünerek çıkacağız. Sonra köşelerde saklanacağız, bir adım atacağız, bakacağız, bir adım daha atacağız" ifadelerini kullandı.

Günlük vaka sayımız düşmeli. İki binlerde kalmamalı. Vaka sayısını düşürmek için uğraşmalıyız. Yüzmüş yüzmüş kuyruğuna gelmiş değiliz.

65 YAŞ ÜSTÜ YAŞLILARI DIŞARI ÇIKARMALIYIZ

Prof. Ceyhan, Ramazan Bayramı öncesinde 65 yaş üstü vatandaşların da hareketlendirilmesi gerektiğini belirtti.

"Kemik erimesi ve kas kaybı ile karşı karşıya kalacaklar. Sokağa çıkma yasağı olduğu gün onları dışarı çıkarıp evlerine yakın alanlarda yürütmeliyiz" önerisinde bulunan Prof. Ceyhan, "Tam 3 tane 14 gündür evde kapalılar. Onların birbirlerine bulaştırma riski yok denecek kadar az. Sokağa çıkma yasağının olduğu gün bunun için ideal" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın öneri ve uyarıları şöyle:

Spor müsabakalarının seyircisiz oynanması az riskli. Uygulanabilir.
Bence en risklisi AVM’lerin tam kapasite açılması. Kapalı ortam son derece zararlı ve sosyal mesafe ya da maske kontrolü mümkün değil.

En riskli ikinci konu ise okulların açılması. Bu haziran ayı için de geçerli. Japonya bunu yaptı, salgında kontrollü bir döneme girdiklerinde okulları açtı. Yeniden başa döndüler. Okulların sonbahardan önce açılması çok riskli olur.

Bayram ziyaretleri çok riskli olur. Bu bayramda uzaktan selamlaşmak, uzaktan kutlamak daha doğru olur.

Türkiye’de diyelim ki vaka sayısı sıfır oldu ya da 0 ile 5 arasına düştü. Kendi içimizde normalleşebiliriz. Ancak bu sefer de salgının devam ettiği diğer ülkelere karşı tetikte olacağız. Sınır kontrollerimizi güçlendireceğiz. Dışarıdan vaka gelmesini engellemeye çalışacağız.

Yorumlar
Günün Manşetleri