SİYASET

ABD Savunma Bakanı'ndan flaş Türkiye açıklaması: 'En büyük endişem...'

ABd Savunma Bakanı Esper, en büyük endişesinin Türkiye'nin NATO ekseninden kayması olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’nin NATO’yla arasının açılması ve Rusya’yla yakınlaşmasının en büyük endişe kaynağı olduğunu belirtti. Esper, “Türkiye’yi NATO ittifakının içine tekrar nasıl çekebileceğimizin yollarını aramalıyız” dedi.

Savunma Bakanı Esper ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinde düzenlenen “ABD’nin Suriye politikası” başlıklı oturumda ifade verdi. Esper, Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumun genel olarak stabil olduğunu vurgulayarak, “Biliyorsunuz, hiçbir ateşkes mükemmel değildir. Buradaki joker karakterin Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu olduğunu düşünüyorum. Ama genel olarak kanaatim, Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeydoğusunu büyük miktarda istikrara kavuşturduğu yönünde.” dedi.

Gelecek aylarda Türkiye’deki Suriyelilerin güvenli bölgeye geri dönme sürecini de izleyeceklerini söyleyen Esper, bu kişilerin bölgeye dönmesi ile Kürtler arasında bir karmaşa çıkabileceğini savundu.

“EN BÜYÜK ENDİŞEM”

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişki konusunda da Esper, “Suriye ve Türkiye ilişkisi konusunda en büyük endişem, Türkiye’nin NATO ekseninden kayması. Birçok kere de söyledim, Türkiye’yi NATO ittifakının içine tekrar nasıl çekebileceğimizin yollarını aramalıyız” diye konuştu. Esper, “Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda etnik temizlik yaptığı ve savaş suçu işlediği” iddialarına da “Bu konuda herhangi bir bilgim yok.” diye yanıt verdi.

Yorumlar
Günün Manşetleri