SİYASET

ABD'nin yaptırım tasarısına Türkiye'den jet yanıt

ABD Senato Dış ilişkiler Komitesi, Türkiye'ye karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya varılmasına ilişkin Hükümet adına ilk tepki Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi.

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu'nda Dış İlişkiler Komitesi Türkiye'ye Barış Pınarı Harekatı ve S-400 alımı nedeniyle yaptırım uygulanmasını öngören tasarıyı onayladı.

Komite 18'e karşılık 4 oyla kabul ettiği tasarıyı Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato'da oylanması için genel kurula gönderme kararı aldı.

Kabine toplantısının ardından ABD Senato Dış ilişkiler Komitesi'nin Türkiye'ye karşı aldığı yaptırım kararını değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın şu ifadeleri kullandı:

Bizim teknik uzmanlarımızla, hava komutanlığındaki uzmanlarımız böyle bir riskin söz konusu olmadığını belirtmiştir. Gelin gerçekleri ortaya koyalım. Konuya aydınlığa kavuşturalım. ABD tarafı bu tekliften hep kaçındılar. NATO zirvesinde bu konuyu etraflı ele aldık. Daha sonra Cumhurbaşkanımızın sayın Trump'la görüşmesi oldu. Biz bu teklifimizi yeniledik, gerekçe buysa, bunu ortadan kaldıracak birtakım izahatın yapılabileceğini biliyoruz. Bizi F-35 programı kongrede kaynaklanan bir sıkıştırılmışlık olduğu anlaşılıyor. Bu tamamen Amerikan iç siyaseti olmuş durumda. Bizim S-400'lerin alınmasıyla ilgili Rusya ile yaptığımız anlaşma 2017 Nisan ayındaydı. O zaman Katsa yaptırımı söz konusu değildi. Amerikan yönetiminin, kongresinin Trump yönetimine bu konuda hat çizmek, mesaj vermek belki de cezalandırmak için gündeme aldığı konuydu.

"S-400'LER GERİ ADIM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Sayın Cumhurbaşkanımız kongre üyelerine de tek tek anlattı. S-400'lerin F-35'lere tehdit oluşturmadığını, bunlarla ilgili düzenlemelerin yapabileceğini söyledi. Konuyu tamamen siyasileştirdiler. Bir pozisyon elde etmeye çalışıyorlar. S-400'den geri adım söz konusu değil. F-35 veya NATO güvenlik sistemi veya F-16'yla ilgili riskin oluşmaması için gerekli düzenlemeyi yapacağız. Patriotları alma konusunda hazır olduğumuzu ifade ettik. Fransa Devlet Başkanı sayın Macron'un açıklaması oldu. Bazı füzeleri teklif ettiklerini söyledi. Türkiye hiçbir zaman bunları almayacağını söylemedi.

"ABD İLE MÜZAKERELER DEVAM EDECEK"

Patriot füzelerinin önce Amerika daha sonra Almanya tarafından nasıl çekildiğini hep birlikte gördük. Çektiler ondan sonra bir daha geri getirmediler. Türkiye bu konuda bir sürü adım attı, çaba sarf etti. Neticede S-400'ler alındı. Bu konuda ABD dahil müttefiklerimizle birlikte ortak çalışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Tek taraflı olarak pozisyon empoze etmek biz de buna doğal olarak itiraz ediyoruz, hayır alternatifler var, ara tonlar var,a bunları bulup çıkarabiliriz. Müzekarelerimiz bundan sonra devam edecek.

Yorumlar
Günün Manşetleri