SİYASET

AB'nin Ayasofya açıklamasına Bakan Çavuşoğlu'ndan tokat gibi yanıt!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB'nin Ayasofya açıklaması ile ilgili, "Kınama sözcüğünü biz reddediyoruz. İspanya'da da cami olarak inşa edilmiş kiliseye çevrilmiş eserler var" vurgusunu yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret amacıyla Ankara’da bulunan Malta Dışişleri Bakanı Evarist Bartolo ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ikili basın toplantısı düzenlendi.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamasından satır başları:

AB'DEN AYASOFYA İLE İLGİLİ GELEN AÇIKLAMALAR

Ayasofya ile ilgili açıklamaya gelecek olursak, daha önce de söylediğim gibi Borrell eğer "açılmasaydı daha iyi olurdu" deseydi buna saygı duyardım. Ama kınama sözcüğünü biz reddediyoruz. İspanya'da da cami olarak inşa edilmiş daha sonra kiliseye çevrilmiş eserler var.

Biz de İspanya'ya bunları 'tekrar camiye çevir, sizi kınıyoruz' mu dememiz lazım? Kaldı ki bu Türkiye'nin egemenlik haklarını ilgilendiren bir konu.

Bu eseri biz göz bebeğimiz gibi korumuşuz. İbadet yapılacak bir taraftan, diğer taraftan herkes de ziyaret edebilecek ücretsiz olarak. Buranın tarihi dokusunu tüm özelliklerini biz bundan sonra da koruyacağız.

Bu anlamda da atılacak adımlar konusunda UNESCO ile de işbirliğimiz olacak. Yani biz bu kadar yapıcıyken Türkiye'yi kınamak doğru bir yaklaşım değil.

'Türkiye'nin egemenlik hakkıdır ama korunsun' diyenlere de teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Putin'e de bu şekilde söyledi. 'Kınama' tabiri pek hoş olmadı. Esasen Borrell'in de üslubu değil kınama tabiri.

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri