SİYASET

AK Parti'den ABD'nin Ortadoğu planına sert tepki

ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun birlikte açıkladığı sözde barış planına ilişkin AK Parti'den ilk tepki yükseldi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, açıklamalarda bulunuyor. Çelik, Belçika mahkemesinin PKK kararına sert tepki gösterirken, ABD'nin Ortadoğu planına ilişkin de "Filistin halkının meşru taleplerinin tamamen hiçe sayıldığı bir işgal planıdır." ifadelerini kullandı. Çelik, "Dün açıklanan Amerika’nın barış planı ölü doğmuştur." dedi.

Ömer Çelik'in açıklamaları şöyle:

Dün ABD Başkanı Trump, adına barış planı denen ama barışla ilgisi olmayan planı açıkladı. İsrail’in geçici Başbakanı Netanyahu ile yanyana bulunarak çeşitli olaylara referans vererek bir açıklama gerçekleştirdiler. Filistin halkına karşı buyurgan üslup herkesin dikkatini çekmiştir. Burada bir işgal planının açıklanmasıdır bu. Bu işgal planının karşısında Mahmud Abbas’ın tavrı açıktır. “Kudüs satılık değildir” diye tavır koymuştur. Filistinlilere soyut bir devlet vaat ediyor, toprağının nerede olduğu, başkenti nerenin olduğu belli değil. Kudüs’ü İsrail’in bölünemez başkenti olarak ilan ediyor. Arkasından da başkenti doğu kudüs olan soyut bir Filistin devletinden bahsediyor.

İsrailli yerleşimciler işgalciyken birden bire yerleşim sakinlerine dönüşüyorlar. Ama Filistinli mültecilerin asla kendi ülkelerine dönemeyecekleri maddesi kayda geçiriliyor. İsrail’in oluşturduğu saldırgan fiili tutumun yasallaştırılmasından başka bir şey ifade etmiyor bu plan. Barış planı değil, işgal planıdır.

ömer çelik

İsrail’in bir ırkçı devlet haline sokulması, bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşiyor. ABD Başkanları şimdiye kadar İsrail ve Filistin tarafını bir araya getirmeye çalışırlardı. İlk defa bir ABD Başkanı Filistin tarafını hiç işine katmadan, Türkiye gibi güçlü bir ülkenin fikrini almadan böyle bir plan açıklanıyor. Bir kere iki tarafın birlikte olmadığı bir şeye plan denmesi mümkün değil. Dün açıklanan Amerika’nın barış planı ölü doğmuştur. ABD’li senatörlerin açıklamalarını izlerseniz, Amerika’nın tarafsızlık politikasının büyük bir yara aldığını söylüyorlar. Bazıları tam bir komedi diyorlar. ABD’de önemli gazeteler baktığınızda bunun hiçbir zemininin olmadığı, meşru bulunmayacağı açık ve net biçimde ediliyor.

Yorumlar
Günün Manşetleri