SİYASET

Bakan Albayrak'tan çiftçinin yüzünü güldürecek müjde

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sivas'ta katıldığı bir etkinlikte çiftçilere müjde üstüne müjde verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sivas'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Sivas İş Dünyası ile Buluşma Toplantısı"na katıldı.

Gıda fiyatlarında olabilecek dalgalanmalara karşı da tedbir alacaklarına dikkati çeken Albayrak, şöyle konuştu:

"Üreticilerimizi her anlamda destekleyeceğiz. Geçen yıl yaşanan, bu yıl kademe kademe artık bakanlıklarımız bu çerçevede şu veya bu şekilde yürüyor ama çok net söylüyorum, üreticinin ve son tüketicinin arasındaki marjı kendi fahiş avantajı için kullanan kesimlere Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak çok farklı bir teknikle yeni bir süreç işleteceğiz. Böyle bir şey yok, üretici 1 liralık malı 4 liraya... Arada ocu, bucu, tefeci... Nereye gidiyor bu 3 lira? Bununla ilgili serbest piyasa kuralları içerisinde çok daha güçlü bir şekilde gıda enflasyonuyla mücadele açısından durumdan vazife çıkartacağız. Enflasyonun daha iyi olması lazım. Bu çerçevede birileri öbeklenmiş, mafyacılık yapıyor. Kimse kusura bakmasın devlet, düzen, nizam, intizam... Özellikle gıdada durumdan vazife çıkartacağız. Özellikle 2020, çok dramatik bir şekilde bu yapısal sorunun çok olumlu bir şekilde dönüştüğü bir yılın başlangıcı olacak. Artık sahaya indiğimiz bir yıl olacak."

Ekonominin kırılganlıklarına karşı bütün kurumlarla bugüne kadar belki hiçbir dönemde olmadığı kadar güçlü bir koordinasyonla orta ve uzun vadeli politikaları hayata geçirmeye başladıklarını anlatan Berat Albayrak, şunları söyledi:

"Türkiye, koordineli bir şekilde uyguladığı tüm bu politikalar sayesinde sağlıklı bir dengelenme sürecini sürdürüyor. Her yerde bu örneği ortaya koyuyorum. 2009'da dünyada küresel bir kriz vardı, Türkiye de bundan etkilendi. 2009 finansal krizinin Türkiye ekonomisine ne kadar ağır bir etkisi olduğunu en iyi Anadolu reel sektörü biliyor. En hızlı çıkan ülke, teğet geçen ülke, en hızlı bir şekilde Türkiye. Bu noktada pozitif ayrışan ülke olmasına rağmen Türkiye, 2009 yılında kriz döneminde dört çeyrek küçüldü. Bir çeyrekte eksi 14,4 küçüldü. İhracat 132 milyar dolardan 102 milyar dolara düştü. Yüzde 30 küçüldü. İstihdam, ekonomik etkisi çok ağır oldu. Bütün bunlara rağmen şükürler olsun direkt Türkiye'yi alan böyle bir saldırının yaşandığı bir dönemde 2-3 çeyrekte Türkiye bunu geride bıraktı. Eksi 2'lerde bir noktaya taşıdı. 'Türkiye -2,-3,-5 küçülecek' senaryolarını bir kenara koyarak böyle tarihi bir yılı Allah'ın izniyle son çeyrekte yüzde 5 gibi gözüküyor, büyümeyle birlikte yılı pozitif kapatarak, bütün bu saldırıların etkisi oldu, mu oldu ama minimize edecek şekilde yıkıcı etkilerini bertaraf ederek, minimize ederek inşallah 2020'ye çok daha güçlü adımlarla giriyoruz."

Yorumlar
Günün Manşetleri